Veštec Peter radí: VŠETKO O PÚPAVE, BOŽEJ BYLINKE

01.03.2017 15:18

 

Až do jesene sa na poliach, lúkach, lesných čistinkách, ale i v obývaných zónach objavujú žlté hlavičky, ktoré hľadia smerom k slnku. Mnohí ich vnímajú ako burinu, čo súvisí s  rýchlym rozmnožovaním tejto bylinky. Čoraz viac ľudí si však uvedomuje, že za nenápadným kvietkom sa ukrýva mocná rastlina, ktorú pokojne možno nazvať "kráľovnou bylín". Pomáha pri desiatkach ochorení - fyzických aj psychických. Reč je o obyčajnej, a predsa takej neobyčajnej púpave.

 

Pochádza pravdepodobne z Grécka a jej účinky boli známe i našim predkom. Starí arabskí a indickí lekári predpisovali púpavové esencie pri problémoch so žlčníkom aj obličkami. Azda najväčší obdiv získala v 17. storočí, keď ju bylinkári odporúčali na každý neduh. A rastlinka skutočne zaberala. Počnúc nachladnutím či svrbením kože, končiac vredmi, hepatitídou, či dokonca zákernou rakovinou.

 


O púpavách kolujú aj mnohé legendy - spojené s ich vznikom. Podľa jednej z nich sa v každom žltom kvietku ukrýva víla. Pred tisíckami rokov obývali našu planétu drobní škriatkovia a hravé víly. Čoskoro ich harmonický život narušil zrod človeka. Pre maličkých tvorov nastali ťažké chvíle, pretože hynuli pod nohami ľahostajných ľudí. Rozhodli sa preto, že si odejú žlté háby, aby boli ľahšie viditeľní.
Iná legenda hovorí o mrzutom starcovi, ktorý našiel na konci dúhy divotvorné vrece plné zlata. Poklad si však chcel nechať iba pre seba. Počas púte domov mu vak prehryzla škodoradostná myš a keďže si to nevšimol, všetky dukáty mu postupne vykĺzli von. Doma s hrôzou zistil, že po zlate ani chýru, ani slychu, a tak sa poň vrátil. Mince však medzitým škriatkovia premenili na zlatisté kvety, aby sa z nich mohli tešiť a radosť všetci ľudia, nielen starý lakomec.

Či už týmto legendám veríte, alebo nie, jedno je isté - púpavy majú blahodarné účinky na zdravie človeka. Z byliniek sa konzumujú listy, kvety a korene. Stonky jedlé nie sú, ale mlieko z nich sa hodí na odstránenie kožných bradavíc. Jarné korene bývajú sladké a majú vyšší obsah fruktózy, jesenné sú horké a údajne majú silnejšie uzdravovacie schopnosti.


Ak sa rozhodnete nazbierať si púpavu vo vlastnej réžii, veľkú pozornosť venujte sušeniu:
*Listy - zviažte ich gumičkou alebo povrázkom a zaveste na suché miesto. Usušené lístky uložte do sklenenej nádoby, vydržia tam približne dva roky.
*Korene - poriadne ich oškriabte, rozdeľte na malé pásiky, aby dužina vyschla, a položte na suché a dobre vetrané miesto. Korene schnú asi dva týždne. Potom ich naložte do sklenej nádoby. Vydržia vám zhruba rok.



Účinky púpavy:
- akné: koreň
- angína: list, koreň
- alergie: list, koreň
- bolesti hlavy: koreň kvet
- celulitída: list, koreň
- depresia: koreň, kvet
- dna: koreň
- hemoroidy: koreň
- hepatitída: koreň
- kandidóza: list, koreň
- mononukleóza: list, koreň
- nespavosť: list
- obezita: list, koreň
- plynnatosť: list, koreň
- srdcové problémy: list, koreň
- zápaly močových ciest: list, stonka
- žltačka: koreň

Príprava púpavového čaju
Na jednu šálku liečivého "moku" potrebujete asi 10 gramov sušených listov alebo 30 gramov listov čerstvých. Ak si chcete pripraviť silnejší nápoj, bylinky vložte do sklenenej nádoby, zavrite ju viečkom a nechajte lúhovať celú noc. Ráno preceďte cez sitko a popíjajte.
Existuje aj rýchlejšia metóda - bylinky vložte do krčaha a pridajte pol litra horúcej vody. Vylúhujte aspoň 20 minút.
V prípade, že si chcete dopriať kvalitnú púpavovú kúru, čaj si varte 6 až 8 týždňov dvakrát ročne.

 

 

Vzácna žltá bylinka zohráva dôležitú úlohu aj v kozmetike. Púpava obsahuje zvláčňujúce látky, ktoré sa hodia k suchej, poškodenej alebo zrelej pleti. Čerstvá šťava z bylinky má dokonca zázračné účinky na starecké škvrny, ktoré po pravidelnej aplikácii zosvetlí.

*Bylinkový kúpeľ na suchú alebo ekzémami poškodenú kožu
Do vane s horúcou vodou vsypte 2 polievkové lyžice sušených púpavých listov. Doprajte si kvalitný relaxačný kúpeľ.

*Púpavové hydratačné a čistiace mlieko
Potrebujete 125 ml čistej vody, 3 lyžice kvetov červenej bazy, 2 lyžice púpavových lístkov a pol šálky mlieka.
Vodu priveďte k varu. Zalejte ňou bylinky, zamiešajte a nechajte lúhovať 12 hodín. Pridajte mlieko, pretrepte a lúhujte ďalšie dve hodiny. Neskôr preceďte a uložte do chladničky. Jemnú tinktúru aplikujte na pokožku vatovými tampónmi.

*Voda z púpavých kvetov na zosvetlenie pehavej pokožky, materských znamienok či stareckých škvŕn
Potrebujete šálku čerstvých rozvitých kvietkov púpavy a pol hrnčeka pramenitej vody.
Do hrnca nalejte vodu s kvetmi a varte na miernom ohni asi 30 minút. Vodu preceďte a uložte v sklenenej fľaši do chladničky. Nanášajte na pokožku pomocou tampónov alebo jemnej handričky.

 

 

Bylinka ponúka aj množstvo kulinárskych možností. Najčastejšie sa používajú mladé lístky. Zbierať ich treba ešte predtým, než sa na stopkách začnú utvárať samotné kvety. Skúste ich pridať do zeleninových šalátov, sendvičov, ale aj teplých jedál a polievok. Púpavové listy dokážu plne nahradiť klasický špenát. Pepek námorník síce energiu získaval zo zelenej pochúťky, no to ešte netušil, že v púpave sa nachádza dvakrát viac vitamínu B a šesťkrát viac železa. V kuchyni sa uplatnia aj kvietky – mladé majú sladkú chuť, pripomínajúcu med, tie staršie sú horkasté.

 

Aké zdraviu prospešné látky nájdete v púpave ako takej?

·       Listy - draslík, chlorofyl, kremík, kyselina listová, laktát vápennatý, lecitín, vitamíny A, B, C a D

·       Kvety – karotenoidy, lecitín

·       Korene - draslík, fosfor, fruktóza, inulín, kyselina octová, kyselina kávová, asparagín, pektín, vápnik, zinok, železo

 

Aké maškrty si môžete pripraviť zo zázračnej bylinky?

·       Raňajky

Kvetová omeleta pre zdravý deň – na panvici rozpáľte rastlinný olej na strednú teplotu. Pridajte 20 umytých, najlepšie ešte nerozvitých kvietkov púpavy a miešajte, pokiaľ sa nezačnú otvárať. Primiešajte 4 vajcia s lyžicou mlieka a usmažte podľa chuti. Na záver osoľte a pridajte čierne korenie. Podávajte s toastom.

·       Obed

Prírodné palacinky – v stredne veľkej miske zmiešajte 1 šálku celozrnnej pšeničnej múky a pol šálky hladkej múky, štvrť kávovej lyžičky soli a 1 a pol lyžičky jedlej sódy. V ďalšej miske rozmiešajte 1 a pol šálky ryžového alebo sójového mlieka s 1 vajcom a masu vmiešajte do múky. Pridajte dve tretiny šálky čistých kvietkov /bez kalichov/. Zamiešajte. Palacinky smažte na rozpálenom oleji z oboch strán. Podávajte s javorovým sirupom.

·       Večera

Púpavová nátierka pre maškrtné jazýčky – do mixéra dajte 1 šálku mladých púpavových lístkov, pol šálky cottage syru, štvrť šálky pražených pekanových orechov a 2 lyžice šalátového dresingu. Všetko rozmixujte a podávajte s chrumkavým celozrnným pečivom.

·       Dezert

            Púpavové nanuky – formičky na nanuky naplňte 100-percentným jablkovým džúsom zmiešaným so šťavou z limetky. Do každej formy pridajte                       púpavový kvet /bez kalicha/ a nechajte v mrazničke aspoň tri hodiny.

Pozn. red.: Alternatívna medicína - vrátane liečby bylinkami - nenahrádza klasickú medicínu. O presnom užívaním byliniek sa radšej poraďte s lekárnikom alebo predajcom liečiviek.