Čo jesť, aby sme boli zdraví od hlavy až po päty - unikátne rady z prírodnej lekárne

17.01.2020 08:42

 

Celostné zdravie ovplyvňujú tri faktory - dedičnosť, strava a pohyb. Pokým genetiku nezmeníme, jedlo a pravidelné športovanie upraviť môžeme. Naše telo je precízny robotický systém, kde všetko so všetkým súvisí. Ak nefunguje jeden orgán, vzápätí začínajú štrajkovať aj ďalšie časti organizmu. Preto musíme dbať na to, aby bol v poriadku celý pomyselný mechanizmus. Telo je spokojné vtedy, keď ho vyživujeme hodnotnými potravinami. Pamätajte, že ľudský organizmus hlúpy nie je a nezdravé stravovanie si vždy vypýta svoju daň. Pripravil som pre vás jedinečný prehľad toho, aké potraviny potrebujú jednotlivé časti nášho ja – od hlavy až po päty.



*Čo na boľavú hlavu?
Štatistiky sú neúprosné: s chronickými bolesťami hlavy bojuje približne 25 % populácie. Dôvody bývajú rôzne - stres, veľa starostí, zmeny počasia, chrípkové stavy, ale aj ťažkosti s trávením či so zrakom. Namiesto toho, aby ste siahli po zázračnej ružovej tabletke, vyskúšajte prírodnú medicínu.
Bolesti hlavy zmierňuje dlhodobá konzumácia ovsených vločiek alebo banánov. Osvedčili sa aj morské ryby, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Doprajte si ich aspoň raz do týždňa. Do stravy pridajte semená a orechy rôzneho druhu. Bolesti utlmí čaj z mäty piepornej - ten navyše osvieži telo i myseľ a zbaví vás napätia. Z byliniek osoží aj rumanček alebo medovka. Zázračné účinky má i pamajorán.
Čarovné účinky na boľavú hlavu má cesnak. Nie však konzumovaný, ale vo forme obkladu. Roztlačte zopár ošúpaných strúčikov a zabaľte ich do kúska látky. Tú si prikladajte na oba spánky. Rovnakú silu má i chren a citrón. Migrény eliminuje striedanie horúcich a studených kúpeľov nôh.

*Orlí zrak? Žiaden problém!
Dve magické gule s priemerom asi 24 milimetrov a váhou 7 gramov, vďaka ktorým môžeme vnímať nádherný svet okolo nás. Reč je o očiach. Zrak patrí k najdôležitejším zmyslom; veď nie nadarmo sa hovorí, že určitú vec si treba chrániť ako oko v hlave.
Uzdravujúce účinky na oči majú čučoriedky. Okrem očných chorôb pomáhajú predchádzať vzniku sivého zákalu. Počas druhej svetovej vojny spravili britskí piloti zaujímavý experiment, vďaka ktorému zistili, že po pravidelnej konzumácii čučoriedkového džemu sa im rapídne zlepšilo nočné videnie.
Oči sa vám poďakujú aj za mrkvu, špenát či paradajky. Do jedál pridávajte petržlenovú vňať.

*Aby sme sa pekne usmievali
Človek má tendenciu posudzovať iných podľa vonkajších čŕt. Často sú nám povahové vlastnosti ukradnuté - a pri komunikácii zameriavame pozornosť na úpravu zovňajšku, oblečenie alebo to, či dotyčná osoba nemá zopár kilogramov navyše. Jedno z miest na tele, ktoré si pri stretnutí všimneme na sto percent, sú zuby. Vo všeobecnosti platí, že keď má človek biely chrup, je nám sympatickejší, pretože máme pocit, že sa o seba stará. Naopak, žlté, hnilé alebo žiadne zuby dávajú na známosť, že ich majiteľ kašle na hygienu alebo trpí závažnejším ochorením.
O bielych krásavcov sa treba patrične starať - a to už od útleho veku. Dôležitú rolu zohráva okrem kvalitnej kefky, pasty a dentálnej nite aj zdravá životospráva.
Zuby milujú jablká. Hryzením chutného a šťavnatého ovocia si masírujete ďasná a dužina prospieva chrupu ako takému. Jablko skonzumované po večeri čistí a bieli sklovinu. Do jedálnička zaraďte vlašské orechy, pretože obsahujú fluór, ktorý stabilizuje zuby a chráni ich pred kazmi. Japonskí vedci zistili, že kazom môžete predísť aj tak, že po zjedení sladkostí vypijete šálku zeleného čaju. Zložky z neho zabíjajú baktérie, ktoré sa podpisujú pod vznik kazov.
Ak vás sužuje paradentóza, jedzte veľa citrónov, šípok a ríbezlí. Jahody zasa odstraňujú zubný kameň. Pri zápachu z úst žujte klinčeky alebo petržlenovú vňať.
Aj medzi bylinkami objavíte účinných pomocníkov. Bolesti zubov, ale aj zápaly v ústach zmierňuje nátržník husí. Uvarte si nápoj z liečivej bylinky a ten kloktajte. Na zahodenie nie je ani odvar z mäty, rumančeka alebo zo šalvie.

 

*Revitalizujte srdce
Poruchy tlaku, arytmia, infarkty, príhody – neduhy, ktoré zabíjajú tisíce ľudí. V Európskej únii zomiera na kardiovaskulárne ťažkosti počas jedného-jediného roka okolo 1,9 milióna jedincov. Srdcovo-cievny systém potrebuje zdravú stravu.
Osožiť môže uhorka. Osviežujúca plodina sa považuje za ľudový liek na kardio-aparát. Z tela zároveň odbúrava škodlivé látky. Z potravín neslobodno opomenúť cviklu. Účinky zázračnej zeleniny poznali už pred 2-tisíc rokmi. Zvyšuje pevnosť ciev a znižuje krvný tlak. Telo chráni pred hypertenziou i mozgovými príhodami.
Srdce miluje i cesnak. Už slávny lekár Dioskuridés, ktorý žil v prvom storočí, povedal: "Cesnak čistí tepny a otvára ústa žilám!"
Srdciari by mali často siahať po citrusoch. V Stredozemí, kde kyslasté plody  rastú na každom kroku, sa kardio-ochorenia objavujú zriedkavejšie než v našich končinách. Vitamín C a ďalšie prospešné látky priaznivo ovplyvňujú krvný obeh a srdcovú činnosť.
Z byliniek pomôže hloh, ruta voňavá či srdcovník obyčajný.
Už stáročia sa medzi bylinkármi a ľudovými liečiteľmi traduje recept na takzvané srdcové víno sv. Hildegardy. Recept je prostý. Do litra kvalitného vína dajte 10 čerstvých stoniek petržlenu a pridajte 2 lyžice vínneho octu. 10 minút varte na miernom ohni. Nechajte vychladnúť na teplotu asi 40 stupňov Celzia a pridajte 300 g domáceho včelieho medu. Vždy, keď cítite, že srdce hapruje, užite tri a viac lyžíc vzácneho moku denne.

*Ach, ten žlčník
Začalo vás pichať pod rebrom? Alebo vás dlhodobo sužujú starosti s trávením, sprevádzané grganím, nafukovaním, nechutenstvom a bolesťami? Nie je vylúčené, že ste o žlčníkový kameň bohatší.
Žlčník pomáha pečeni poradiť si s prijatou potravou. Ochorenia dôležitého orgánu vznikajú tak, že sa zmení zloženie žlče. Pokiaľ zhustne, cholesterol sa môže vyzrážať do kryštálikov, ktoré sú základom vzniku kameňov.
Trampoty so žlčníkom má okolo 20 % populácie, ohrozené sú najmä ženy.
Zázračnou potravinou sú sójové produkty. Nielenže eliminujú vznik kameňov, ale vraj ich aj rozpúšťajú. Do stravy zaraďte i krúpy - tie pomôžu žlčníku aj pečeni. Nevyhýbajte sa mrkve, cesnaku, chrenu a jahodám. Dobrým pomocníkom na vylučovanie žlče z tela je šťava z červenej repy a citróna - zmiešaná v rovnakom pomere. Z čajov odporúčame rumanček, ale najmä pestrec mariánsky, ktorý je známy už z čias antického Grécka.
So žlčníkovými neduhmi zatočia i kuchynské bylinky. Ľudoví liečitelia odporúčajú pri záchvate alebo iných komplikáciách rozmiešať v malom množstve horúcej vody lyžičku mletej rasce a majoránu. Do niekoľkých minút by mali problémy pominúť.

*Čo jesť, aby sme ulahodili boľavým nohám
Problémy s končatinami trápia až 65 % Slovákov. Najčastejšie sa sťažujeme na pocity ťažkých končatín, opuchy a bolesti, nočné kŕče a pichanie v nohách. Dá sa povedať, že sme krajinou chorých nôh. Stačí si sadnúť na lavičku v centre mesta a pozorovať ľudí nad 50 rokov. Buď krívajú, alebo sa ich každodenným spoločníkom stala palička.
Do každodenného jedálnička zaraďte morské ryby - tuniaka, lososa alebo sardinky. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú schopné vytlačiť z telesných buniek škodlivé soli.
Kĺby milujú kyslú kapustu, cesnak, zeler a špargľu. Pri reumatizme si aspoň raz do týždňa doprajte jahody, pri opotrebení kĺbových chrupaviek, čiže artróze siahnite po čerešniach a višniach, a to kvôli jódu.
S bolesťami nôh si poradí čaj z borievky obyčajnej alebo echinacey purpurovej. Nepríjemné pocity zmierni obklad z kostihoja lekárskeho.
Reumatikom sa odporúča takzvaná bolestivá kúra - postihnuté miesta treba pošľahať čerstvou pŕhľavou. Aj nemecký farár Sebastian Kneipp, vychýrený liečiteľ z čias našich prababičiek, nabádal chorých k tomu, aby si na ubolené ruky alebo nohy prikladali pŕhľavové lístky. Liečivý účinok spočíva v tom, že listy obsahujú kyselinu mravčiu, ktorá podráždi kožu - a vďaka tomu sa na postihnuté miesto vleje čerstvá krv. Tá eliminuje bolesť a vylieči zápal.

*Vyplazme jazyk rakovine
Obávaná, nenávidená a stále dostatočne neprebádaná - taká je rakovina. Každý deň jej podľahne viac ako 30 Slovákov. Príčinou najmenej polovice všetkých prípadov sú vonkajšie vplyvy - fajčenie, pitie alkoholu, zlé stravovanie a nedostatok pohybu. Čoraz častejšie sa však za zhubnými nádormi hľadajú i psychické spúšťače - nenávisť, zlosť a vina.
Prvenstvo v boji proti rakovine má ovocie a zelenina. Denne treba skonzumovať minimálne 5 druhov plodov. Výrazné protirakovinové účinky majú bioaktívne látky obsiahnuté v kyslej kapuste. Pravidelnou konzumáciou môžete predísť ochoreniam pľúc, maternice, prsníka a žalúdka. Je potvrdené, že osoby, ktoré často jedia kapustu, brokolicu a karfiol, sú v porovnaní s ostatnými ľuďmi oveľa menej náchylní na vznik rakoviny. Dané potraviny obsahujú sulforafán - látku, ktorá stimulujte tvorbu dobrých enzýmov - bojovníkov proti zhubným nádorom.
Rakovina sa bojí aj paradajok. Chutné červené plody, ktoré sú na pultoch predajní počas celého roka, obsahujú značnú koncentráciu protirakovinových antioxidantov. Niektorí alternatívni liečitelia sa domnievajú, že práve rajčiaky tvoria v tele najúčinnejší ochranný múr pred nepriateľskými bunkami.
V boji proti nádorovým ochoreniam sa osvedčila aj červená repa, avokádo a vše-účinný cesnak. Starí Tibeťania tvrdili, že rakovinu stopne každodenná konzumáciu cesnaku zmiešaného s citrónom.

*Buďme večne mladí!
Človek odjakživa hľadá recepty a návody na nesmrteľnosť. Zatiaľ neúspešne. Na svete existuje zopár jedincov, ktorí prekonali storočnicu, no zväčša svoje techniky, ako si udržiavať mladosť a vitalitu, prísne taja. Jednou z rád, ako spomaliť starnutie, je dbať na zdravú životosprávu. Vyskúšajte potraviny, za ktoré sa vám organizmus poďakuje.
Ak obľubujete kyslú kapustu, máte šancu žiť dlhšie. Je dokázané, že v oblastiach, kde sa konzumuje kapusta, sa ľudia dožívajú vysokého veku pri plnom zdraví. Kyselina mliečna regeneruje organizmus.
Za omladzovacie prostriedky sa považuje aj cibuľa a cesnak. Výborné účinky má petržlen, a to tak koreň, ako i vňať. Posilňuje obranyschopnosť tela, dodáva životnú energiu a zlepšuje psychiku.
Starnutie spomalíte aj konzumáciou marhúľ, používaním olivového oleja a pitím kvalitného zeleného čaju.


Upozornenie: alternatívne liečebné procesy nenahrádzajú klasickú medicínu; sú len doplnkom.

 

 

Zdroj obrázkov: pixabay