Senior nepatrí do starého železa! 7 techník, ktoré vnesú farby do života každého skôr narodeného jedinca

17.10.2019 07:23

 

Byť seniorom nie je jednoduché. Starší jedinec si uvedomuje, že jeho najaktívnejšie roky sú dávno preč. Z pier mizne úsmev, z tela vitalita, z hlavy optimistický duch. To všetko môže ústiť do depresií. Sužujú približne 15 percent osôb na dôchodku. Našťastie, vždy existujú možnosti na rozvírenie životných vôd. Tu je zázračná sedmička revitalizujúcich metód.

Máte pocit stagnácie? Cestujte
V iných krajinách – ktoré sú na tom ekonomicky lepšie než my – už dávno chopili, že byť na dôchodku znamená vychutnávať si krásy a pozemskosti bytia. A k nim jednoznačne patrí cestovanie. Paradoxne, pokým slovenskí dôchodcovia odídu za hranice domoviny približne raz za tri roky, ich nemecké „opozitá“ aj trikrát počas jedného-jediného roka. Našťastie, seniorsko-cestovateľské trendy sa postupne udomácňujú aj v našich končinách. Babky či dedkovia zisťujú, že „púte“ po iných kútoch sveta majú blahodarný vplyv na telo i dušu. Človek vďaka nim pookreje. Výskumy hovoria jasnou rečou: cestovanie či dovolenkovanie nás robí šťastnými. Dôvod? Vďaka nim sa do našich myslí ryjú trvácne a príjemné spomienky. Zároveň sa vzdelávame, spoznávame nových ľudí,  vypíname hlavu a zabúdame na starosti všedných dní. Párom, ktoré cestujú dovedna, sa môže utužiť vzájomný vzťah, a to aj po rokoch stagnácie.
Dobrou správou je, že v ostatnom čase vznikajú na Slovensku malé cestovky, ktoré ponúkajú výlety, exkurzie či zájazdy pre skôr narodených jedincov.

Vneste do domácnosti život – kúpte si chlpáča
Hovorí sa, že ľudia, ktorí spolunažívajú s domácimi miláčikmi, sú radostnejší, optimistickejší, ba dokonca aj zdravší. A pravdepodobne to nie je fáma či výmysel. Chlpáči blahodarne vplývajú na dušu i telo. Tí, ktorí majú doma verného spoločníka – psíka alebo mačku – určite súhlasia s výrokom, že stačí letmý dotyk s huňatým kožúškom zvieraťa a všetky stresy upadnú do zabudnutia.
Chlpáč je v prvom rade verný spoločník, ktorý človeka nikdy neopúšťa. Jeho nevinné pohľady, zábavné pohyby, ale aj nezbedné kúsky, ktoré stvára, kreujú na našej tvári úsmev – nech sa deje čokoľvek. Blízkosť psa alebo mačky ocenia predovšetkým tí, ktorí sa cítia sami, čiže najmä seniori. Výskumy ukazujú, že domáci miláčikovia pomáhajú prekonávať pocity izolácie, zbytočnosti či skepsy. Chlpaté „čudo“ pomáha aj pri nadväzovaní kontaktov. Počas prechádzok sa zoznámite s mnohými ľuďmi – a to nielen so psičkármi. Zvieratko je vhodná téma na rozhovor kedykoľvek a kdekoľvek.

Rozpohybujte sa – cvičte
Hoci staršie telo neposlúcha – v duchu tézy „raz ma bolí tu a o chvíľku zasa tam“ – a do športu sa mu nechce, treba ho v tomto smere „prebiť“. Veď aj lekár vám povie, že ak vás sužujú bolesti chrbtice, kostí alebo kĺbov, je žiaduce športovať. Samozrejme, s ohľadom na vek. V ostatnom čase objavuje čoraz viac seniorov čaro nordic walkingu. Ide o šport, pri ktorom sa spája chôdza s pohybom rúk, a to za pomoci špeciálnych palíc.
Mnohých dôchodcov láka joga. Vznikla pred 3000 rokmi. Hlavnú zásluhu na jej popularizácii v západnom svete majú najmä indickí lektori 19. storočia. Ak sa rozhodnete pre cvičenie jogy, nájdite si skúseného učiteľa alebo komunitu. Cieľ cvičení je jasný: zjednotenie tela, duše a mysle s najvyššími princípmi – aspektmi univerza, Boha, nekonečnej energie. Pod jogou rozumieme súbor fyzických, mentálnych i duchovných disciplín. Ich spojnicou je vedomý pohyb zladený s dychom. A dych znamená život.

Doprajte svojmu mozgu nové vedomosti - cibrite šedú kôru
Častým problémom prechodu do dôchodku býva zmena aktívneho životného tempa na tempo pasívne až lenivé. Je nesmierne dôležité, aby senior nestratil pocit užitočnosti, osožnosti a sebarealizácie. A práve to mu umožní takzvané celoživotné vzdelávanie v podobe učebných aktivít na univerzitnej pôde. Školy tretieho veku pomáhajú ľuďom nielen v prechodnej etape po odštartovaní dôchodku, ale aj v období staroby.
Samozrejme, nové vedomosti sa dajú vstrebávať aj mimo univerzity – napríklad v knižnici. Navyše, v takomto prostredí môžu starší jedinci stretnúť rezonančné osoby, teda ľudí, s ktorými si budú intelektuálne i duchovne rozumieť.
Mnohí dôchodcovia paktujú aj so spirituálnymi či ezoterickými vedami. A nie je na tom nič zlé! Vďaka tomu lepšie spoznávajú život ako taký, a teda i vlastné ja.

Oživte staré záľuby
Mnohí z nás počas života zabudnú na koníčky z mladosti. Dôvody bývajú rôzne – najmä však masa domácich či pracovných povinností, ktoré záľubám – jednoducho – nežičia. Dôchodok ponúka skvelú možnosť na ich renesanciu. A je jedno, či ide o záhradkárčenie, stavanie modelov vlakov a lietadiel, turistiku, alebo maľovanie na plátno. Odborníci na seniorskú dušu silne apelujú na umelecké činnosti. Vďaka arteterapii sa z človeka uvoľnia škodlivé myšlienky aj emócie. A dôchodcovia ich majú ako maku.

Zavolajte starým známym
Seniorom často chýbajú kontakty s ľuďmi – izolujú sa medzi štyrmi stenami. A to je chyba! Cieľ dôchodcovskej duše je jasný: zaspomínať si na staré známosti. Kamarátov, priateľov, ex-spolužiakov, zašlé lásky, blízke duše z táborov, niekdajších spolupracovníkov. Fantázii sa v tomto medze nekladú. Obavy z toho, ako to ten druhý prijme, treba dať bokom. Veď aj on sám možno práve zápasí s pocitmi samoty a odstrčenosti.

Siahnite po radikálnom kroku – presťahujte sa
Seniorské páry, ktoré po rokoch žitia v stabilnej domácnosti čiahli po zmene bydliska, nedajú na daný „akt“ dopustiť. Tvrdia, že vďaka presťahovaniu sa vniesli do svojich, obrazne povedané, suchých životov svieže energie. Navyše, nové prostredie oživilo aj samotný vzťah. V tomto smere sa však vyžaduje rada odborníka – detí alebo realitných špecialistov. Veď starší jedinci môžu relatívne rýchlo naletieť podvodníkovi. A potom by im neostal ani starý, ani nový domov – len oči pre plač.

 

 

Zdroj obrázkov: pixabay