Tajomstvá ezoteriky. Toto je 12 najzaujímavejších spirituálnych odnoží

20.06.2019 08:02

 

Ezoterika je spleť metód, techník a disciplín, ktorých úlohou je skúmať to, čo nepostrehne bežné oko. Prostredníctvom spirituálnych alebo mystických odvetví možno nazerať do minulých životov, analyzovať aktuálne vyladenie človeka, predpokladať budúcnosť, odhaľovať záhady čakier, aury, meridiánov, preladzovať myseľ -  a tak si vytvárať krajšie futúrum, komunikovať s anjelskou ríšou, čerpať z Božích prameňov. Samozrejme, všetko v intenciách dobra. Ak by sa ezoterické bádanie prehuplo do ovplyvňujúcich praktík – zasahujúcich do slobodnej vôle iného jedinca, v takom prípade už hovoríme o čiernej mágii. A s ňou sa veru nezahráva. Vždy si berie svoju daň, a to niekoľkonásobnú.
Pripravili sme pre vás zoznam 12 najinteresantnejších transcendentálnych disciplín, po ktorých môžete siahnuť aj vy – stačí chuť, chcenie a otvorenosť veciam medzi nebom a zemou.  
 
 
*Tarotová mystika
Kartových setov je na trhu neúrekom. Najviac veštcov pracuje s tarotovými kartami. Je ich 78 a pozostávajú z dvoch častí – veľkej a malej arkány. Začiatočníkom postačí veľká arkána, zložená z 22 symbolov, pokročilí môžu siahať aj po zvyšných ezoterických pomocníkoch. Jedna z teórií hovorí, že veľkoarkánske karty vznikli v časoch bájnej Atlantídy. Tamojší mudrci dlhé roky skúmali ľudský život, sledujúc radosti i starosti pozemskosti. Bádanie vyústilo do zrodu špeciálnych karát, pričom každá z nich reprezentuje určitý typ a spôsob života.
Traduje sa, že karty malej arkány boli k tarotovému setu pridružené neskôr – a údajne sa vyvinuli z klasických hracích karát. Delia sa na štyri skupiny, a to pohárové, mečové, mincové a palicové. Z toho vyplýva, že ich spojitosť s tradičnými hracími kartami je neodškriepiteľná. Pohárové symboly indikujú city, mincové materiálnu oblasť, mečové rozpory a rozkoly a palicové životnú silu, vášeň či tvorivosť. 
Technika je vhodná pre: Panny, Blížencov a Kozorožcov
 
 
*Výklad cigánskych karát alebo lenormandiek
Cigánske karty vznikli v 13. storočí. Pozostávajú z 36 symbolov. Na prvý pohľad sú jednoduché, no v skutočnosti prinášajú neskutočné množstvo doplnkových informácií – v závislosti od stretu jednotlivých symbolov. Preto je nesmierne dôležité poznať kartovú kombinatoriku. Rovnaký princíp platí aj pri takzvaných lenormandkách. A tie sú ešte zložitejšie. Nedávno uplynulo neuveriteľných 170 rokov od smrti parížskej vedmy Marie-Anne Lenormandovej. Práve vďaka fundovanej ezoteričke dnes tisícky ľudí po celom svete využívajú sadu unikátnych kariet, schopných lúskať minulosť, prítomnosť aj budúcnosť. 
Vďaka vešteckému setu si madam vyslúžila spoločenské uznanie. Stala sa vyhľadávanou jasnovidkou. Parížska Sybila, ako ju prezývali, vykladala karty i samotnému Napoleonovi.
Technika je vhodná pre: Kozorožcov, Býkov a Panny
*Astrológia
Najrozšírenejším astrologickým učením je takzvaná západná astrológia. Vyvinula sa v Mezopotámii okolo roku 3000 pred Kristom. Tamojší ľudia radi pozorovali nebeskú klenbu - vnímali ju ako sídlo bohov. Z pohybu planét sa snažili predpovedať, čo čaká ich samých, prípadne i okolitý svet. Už z niekoľko tisíc rokov starých záznamov sa môžeme dozvedieť napríklad to, že konjunkcia Jupitera s Venušou indikuje šťastlivé udalosti.
V 6. storočí pred naším letopočtom sa astrológia rozšírila do Grécka. Postupným kreovaním sa vyvinul klasický zodiak s popisom jednotlivých znamení. Svetlo sveta uzreli aj prvé horoskopy.
V časoch, keď hralo prím kresťanstvo, astrológia musela ustúpiť. Opätovne vyšla z tieňa v období renesancie. Vyučovala sa na univerzitách, ba dokonca ju zužitkúvali aj pri dôležitých štátnických rozhodnutiach. Astrológovia boli súčasne aj astronómami - a mnohí z nich sa vyznali aj v alchýmii, mystike či medicíne.
Po sedemnástom storočí nastal rozvoj prírodných vied. Ľudia zavrhli všetko, čo nieslo ezoterický punc, a uprednostňovali vedeckú prizmu. Tento majoritný postoj prevláda dodnes. Aj keď – čoraz viac z nás si uvedomuje nevyhnutnosť štúdia vecí medzi nebom a zemou. Astrológia tak ostáva fascinujúcim dedičstvom, ktoré ale stále má čím prekvapiť.
Technika je vhodná pre: Vodnárov, Blížencov a Škorpiónov
*Numerológia
Zaujímavá veda pramení z teórie, že cifry, ktoré tvoria dátum narodenia príslušného človeka, ovplyvňujú jeho život, ale aj charakterové črty, pracovné či kariérne zameranie, postoj k láske a peniazom, prípadne aj zdravie a celostnú vitalitu. Numerológom sa človek nerodí, ale stáva. Je žiaduca precízna príprava, a to v podobe dôsledného spoznania významov jednotlivých čísel. Samozrejme, numerológ musí ovládať techniky a praktiky, prostredníctvom ktorých určí kľúčové a dominantné numerálie daného jedinca.
Počiatky numerológie siahajú do obdobia okolo roku 500 pred Kristom. Údajne sa vyšperkovala z astrológie – kráľovnej ezoterických disciplín. Základy mal položiť Pytagoras zo Samu, starogrécky mysliteľ a reformátor. Jeho teória bola jednoznačná – za všetkým treba hľadať a nachádzať číslo.
Numerológia sa rokmi rozvetvila – a v súčasnosti jestvujú rôzne odnože. Princíp je však rovnaký – čísla z dátumu narodenia sa zratúvajú, až kým sa ezoterik nedopracuje k výslednej jednocifernej numerálii. Z tej možno dedukovať minulosť, prítomnosť i budúcnosť, ale aj pozitívne či negatívne vlastnosti, dobré a zlé roky, šťastné čísla, slabé a silné časti organizmu.
Menová numerológia veští osud z mena a priezviska príslušného človeka.
Technika je vhodná pre: Blížencov, Panny a Kozorožcov
*Channeling – anjelská a Božia mystika 
Kedysi sa hovorilo, že kontakt s anjelskými bytosťami je umožnený iba vyvoleným. Dnes existujú spirituálne metódy, vďaka ktorým sa môže so svojou svetelnou energiou spojiť každý. Stačí si osvojiť základy channelingu. Ide o transcendentálny dialóg. Kanálom je fyzická bytosť, teda človek, ktorý cez seba prepúšťa informácie pochádzajúce od nadpozemských bytostí. Získané posolstvá slúžia na jeho rozvoj a duchovný rast, ale môžu byť určené aj inej osobe, prípadne celému ľudstvu.
Priekopníkom v channelingu bol prorok Edgar Cayce, ktorý vydal aj množstvo kníh s kúzelnou tematikou. Šikovný jasnovidec – narodený v znamení Rýb - komunikoval so širokým spektrom svetelných entít, ktoré cez neho uzdravovali chorých ľudí.
Od roku 2000 počet spirituálnych kontaktérov rastie. 
Technika je vhodná pre: Ryby, Škorpiónov a Rakov
*Liečba tela i duše pozitívnymi mantrami
O tom, ako uvažovanie ovplyvňuje život človeka, kolujú mnohé teórie, filozofie i fámy. Učenie takzvaného pozitívneho myslenia sa väčšmi zviditeľnilo v roku 1939, keď vyšla kniha Napoleona Hilla s názvom Mysli a zbohatni. Autor sa do čitateľov snažil vštepiť presvedčenie, že môžu byť tým, čím chcú, ale len v takom prípade, ak v to uveria. Od onoho momentu zaplavili trh tisíce podobných diel. Veď len pred pár rokmi vyvolala hotový ošiaľ kniha Tajomstvo od Rhondy Byrneovej. Zosumarizovala názory, pohľady a prizmy veľkých dejateľov, ktorí zistili, že myseľ človeka má zázračnú moc. Dokáže manifestovať, teda pretavovať do reality to, čo sa v nej nachádza. Skrátka, človek si skrze myšlienkových foriem priťahuje buď zdar, alebo – naopak – neúspech. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí uvažujú optimisticky a radostne, sa dožívajú o približne 8 rokov viac ako tí jedinci, ktorí hatajú svoje bytie záporným alebo skeptickým myslením.
Šikovnou odnožou filozofie pozitivizmu je takzvaný mantrizmus – vedomá verbálna práca s mysľou. Odborníci na novátorský ezo-prúd sú presvedčení, že myšlienky sú úzko prepojené so slovami. Razia teóriu, že to, čo hovoríme, kreuje myseľ. A myseľ potom vytvára realitu. Základom je teda kladenie príkazov a výziev hlave – aby ich prijala a stotožnila sa s nimi.
Technika je vhodná pre: Váhy, Blížencov a Strelcov
*Kvantové uzdravovanie
Človek odpradávna túži po ideálnom zdraví – no málokedy ho dosiahne. A pravdepodobne to ani možné nie je. Dôvod? Choroby sú vlastne sprievodcami našich životov. Ukazujú nám, či myslíme, cítime alebo jestvujeme správne – v intenciách potrieb duše. Ak nerezonujeme s hĺbkou nášho ja, objavujú sa neduhy rôzneho druhu – aby sme prostredníctvom nich objavili a eliminovali škodlivé vlastnosti, idey, emócie, prístupy k pozemskému bytiu. V prípade, že na nich popracujeme, ochorenia sa zmiernia, prípadne úplne zaniknú. V opačnom prípade nadobudnú chronický ráz alebo – v horšom prípade – nás úplne skántria.
V spektre alternatívneho uzdravovania nájdeme rôzne praktiky. Jednou z nich je kvantové liečenie. Ide o spôsob transformácie vedomia. Základom techniky je teória, že každá naša myšlienka má schopnosť tvoriť – a ak je nesprávna, spôsobuje neduhy, vrátane tých zdravotných. Kvantový špecialista dokáže pružným spôsobom vyčistiť deštruktívne prvky v podvedomí – a nahradiť ich novou, liečivou informáciou. Skrátka, je to akási hra, založená na tom, že sa v takzvanom kvantovom poli vytvára nový život – so všetkým, čo si daný človek praje. Ide o techniku radostnú, optimistickú, rýchlu a prinášajúcu viac-menej okamžité výsledky. 
Technika je vhodná pre: Baranov, Levov a Strelcov
*Kolorterapia
Vplyv farieb na človeka a jeho fyzicko-psychický stav skúmali už starí Egypťania. Uvedomili si, že každá kolóra priaznivo ovplyvňuje iné myšlienkovo-emočné vyladenie živej bytosti, a teda aj jej celostné zdravie. Napokon, je nepopierateľné, že za chorobami sa ukrývajú dlhodobé škodlivé pocity, idey či pohnútky. Ak sa siahne po tej správnej liečivej farbe, deštruktívne kódy sa zjemnia, prípadne úplne zaniknú – a výsledkom bude silnejšia vitalita. A práve uzdravujúcimi vlastnosťami jednotlivých odtieňov sa zaoberá kolorterapia.
Liečbu farbami môžete praktizovať na vlastnom ja, ale aj na iných ľuďoch – samozrejme, za predpokladu, že sa v danej disciplíne vyšperkujete. Funguje to jednoducho – treba vedieť, ako konkrétne ovplyvňujú jednotlivé kolóry emócie, myšlienky, prípadne aj charakterové rysy. Červená dodáva odvahu a láme strachy, oranžová pomáha pri vše-odpustení, žltá zvyšuje bázu sebalásky, zelená rozpúšťa srdcové bôle, ružová prináša harmóniu, svetlomodrá ničí ustráchanosť a neschopnosť prejaviť sa, indigová zveľaďuje intuíciu, fialová cibrí absolútnu vieru, biela čistí zložité myšlienkové formy. Liečivé esencie kolór možno do života dodávať rôzne – v podobe farebného oblečenia, bytových doplnkov alebo vo forme minerálnych kameňov s príslušnými odtieňmi. 
Technika je vhodná pre: Býkov, Váhy a Rakov
*Čakrová energetika
Okrem hmotného tela – uchopiteľného rukami a viditeľného očami, jestvuje aj telo pozostávajúce z energetických substancií, tokov a vĺn. Reč je o čakrách – pomyselných vrtuliach, ktoré do ľudského ja vháňajú pozitívne vibrácia a – naopak – pumpujú z neho to, čo doň nepatrí. Tak, ako sa treba starať o fyzično alebo psychično, neslobodno zabúdať ani na energetickú podstatu. Dôvod je jednoduchý – keď haprujú čakry, vznikajú choroby. A čo nabúrava činnosť čakrového systému? Škodlivé myšlienky, emócie a pohnútky. Ak ich vnútri seba prechovávame dlhší čas, energo-vrtule sa oslabia – no a vibračná únava vyústi do zdravotných neduhov. Napríklad také strachy. Ak sa niečoho alebo o niečo bojíme, chradne naše prvé, teda základné alebo bazálne energetické centrum. V prípade, že je v disharmonickom režime dlhší čas, objavia sa problémy s lymfatickým systémom alebo pohybovým aparátom. Ak sa čakra uzdraví, lymfa, kosti, kĺby alebo svaly začnú poslúchať.
Základných čakier je sedem a každá má svoju dominantnú farbu. Liečitelia dokážu oslabený čakrový systém reštartovať. 
Technika je vhodná pre: Rakov, Škorpiónov a Ryby
*Pozitívne čarodejníctvo
Písomné záznamy o čarodejniciach sa vyskytujú už v starovekom Egypte. Informácie o tom, aké tresty postihovali tých, čo sa zahrávajú s mágiou, nájdeme napríklad aj v Chammurapiho zákonníku.
Existenciu čarodejníctva v antickom Grécku dokladá Homér. Podľa starých dobových záznamov vedeli bosorky ovplyvňovať ľudí aj neživé predmety.
Neskôr - predovšetkým vplyvom cirkvi - sa čarodejnice stali vyvrheľmi spoločnosti. Medzi ľuďmi sa šírili výstrahy o tom, že sú to služobníčky diabla, a preto sa s nimi neslobodno stýkať. Od neskorého stredoveku až do 18. storočia boli čarodejnice prenasledované, väznené, mučené a popravované. Predpokladá sa, že v celom vtedajšom Uhorsku obvinili z bosoráctva vyše tisícku ľudí. Skončili v rukách katov alebo zhoreli na hranici. Iste, početná skupina čarodejníc paktovala s temnými silami, ktoré im prisluhovali. Vykonávali čiernu mágiu, ktorá bola zameraná na ublíženie inému alebo jeho deštrukciu. Trestané však boli aj takzvané biele bosorky – venujúce sa pozitívnym rituálom. A tie – pochopiteľne – žijú aj dnes. Praktizujú ľudové liečiteľstvo, vyrábajú uzdravujúce masti, tinktúry či odvary a realizujú magické úkony zamerané na prítok šťastia, hojnosti, lásky či zdravia.
Technika je vhodná pre: Levov, Baranov a Škorpiónov
*Jasnovidenie
Počiatky jasnovidenia – alebo snahy vnímať to, čo je zahalené oparom tajomna - siahajú do starého Grécka. V Delfskej veštiarni nazerala do mystérií minulosti, prítomnosti aj budúcnosti Pýtia. Pri nadzmyslovej práci sedela na trojnožke a odpovede na otázky tlmočila v tranze. Hovorí sa, že jej špecifické schopnosti umocňovali výpary z posvätného prameňa. V ústach žula vavrínové listy. Proroctvá zaznamenávali prítomní kňazi.
Dá sa povedať, že každá doba má svojich dominantných jasnovidcov. K najznámejším patrí Nostradamus alebo kontroverzná nevidiaca Bulharka Vanga. Na konte mala viacero úspešných výkladov, spojených s celosvetovým dianím. Predpovedala napríklad zánik Sovietskeho zväzu, jadrovú haváriu v ukrajinskom Černobyle či tragickú nehodu ponorky Kursk. Splnila sa i jej predpoveď o globálnom otepľovaní, zničení Svetového obchodného centra - Dvojičiek či hrozivých vlnách cunami. Úplný zánik Zeme nastane podľa vízií Vangy v roku 3797. Skeptici však tvrdia, že indície slepej vedmy boli skôr náhodné než postavené na pravdivých základoch.
Jasnovidec potrebuje byť vnímavý, hĺbavý, citlivý, ľudský, empatický, majúci otvorené takzvané tretie oko. 
Technika je vhodná pre: Škorpiónov, Rakov a Ryby
*Ho´oponopono
Za nevšedným a krkolomným názvom sa ukrýva stará havajská technika na vytváranie vše-hojnosti. Podstatou je návrat do takzvaného nulového stavu, čiže do módu, v ktorom nejestvujú žiadne zlé spomienky alebo deštruktívne paradigmy – a naša myseľ je totálne čistá a svieža. Vo vyladenom stave sme schopní dosiahnuť všetko, čo si zaumienime. Jednoducho napísané - keď nie sme ovplyvňovaní ničím, čo súvisí s našou minulosťou, môžeme pozitívne kreovať prítomný okamih. A v podstate aj samotné futúrum.
Podľa Ho´oponopono terapeutov sa minulostné blokády eliminujú štyrmi jednoduchými frázami – Milujem ťa, Ospravedlňujem sa, Prosím ťa - odpusť mi a Ďakujem ti. Ustavičným opakovaním daných mantier vstupujeme do takzvaného čistiaceho procesu, v rámci ktorého sa intoxikujeme od starých a zašlých negácií, myšlienkových foriem, škodlivých vzorcov. Vzápätí – keď sa liečivé a harmonizačné afirmácie stanú každodennou a neodškriepiteľnou súčasťou nášho ja – zaregistrujeme rapídne zmeny v myslení. Bude radostné, pozitívne, optimistické, šťastlivé – skrátka, plné lásky. A vplyvom nového myšlienkového vyladenia sa z nás vykľuje svieži jedinec s novátorskou osobnou vibráciou – schopnou priťahovať všetko, po čom túžime.  
Technika je vhodná pre: Strelcov, Blížencov a Panny
 
 
Zdroj obrázkov: pixabay