Veľký školoskop - posilnite vo vašom dieťati to, v čom vyniká; a utlmte to, v čom je slabé

07.09.2019 09:17

 

Každý z nás je svojský. Náš charakter, temperament, správanie i vlohy ovplyvňujú viaceré faktory, najmä rodina. Dôležitú rolu však zohrávajú aj astro-princípy. Jestvuje 12 slnečných znamení zvieratníka – a každé z nich dáva svojmu zverencovi do vena iné klady i zápory. Týka sa to tak dospelých, ako aj detí. Spoznajte svoju ratolesť lepšie – vďaka školoskopu.

 

 

Ohnivé Baranča – netrpezlivé a tvrdohlavé

Baranom – dospelým i deťom – vládne Mars, planéta akčnosti, dynamiky, ale aj bojovnosti a súťaživosti. A takí zvyčajne sú aj samotní ohniváci. Baranie ratolesti bývajú hravé, optimistické, radostné. Obyčajne majú aj veľa priateľov, a to kvôli žoviálnej povahe. Komunikujú priamočiaro a spontánne. Hanba je pre ne neznámym pojmom. Barani sú tvrdohlaví, a preto sa môže stať, že keď sa zatnú, určité predmety odignorujú. A rovnako okašľú aj príslušného pedagóga, a to zvlášť vtedy, ak mu nereže alebo ak je až príliš autoritatívny.

Deti, ktoré končia základnú školu, by si mali vyberať z takých stredných škôl, kde môžu uplatniť svoju neposednú a mentorskejšiu povahu. Z Baranov sú vynikajúci športovci, tréneri, policajti, hasiči.

 

Dieťa narodené v znamení Býka – na všetko potrebuje čas

Býci patria do spektra zemských znamení zvieratníka. Element zeme im prináša štruktúrovanejšiu i konzervatívnejšiu povahu. Neznášajú zmeny – radi fungujú v zabehaných koľajach. Býčatá pôsobia komótnejšie a pasívnejšie. Na všetko potrebujú čas. Bývajú nenápadné, no ak treba, vystrčia pomyselné rožky a manifestujú svoje kvality. Svoje emócie si často nechávajú vo svojich útrobách, a preto sa od ich rodičov vyžaduje, aby s nimi adekvátne komunikovali. Nielen o všeobecných témach, ale najmä o vlastnom ja. Muchou venušovských ratolestí býva sklon k lenivosti.

Mladí Býci by si mali vyberať také učebné odbory, ktoré sú späté so zemou, pôdou alebo prírodou. Uplatnia sa aj ako realitní makléri, finančníci, architekti, špecialisti v gastronómii.

 

Blíženčatá – veterné smršte

Tretie znamenie zvieratníka patrí do vejára vzdušných bytostí. Element vzduchu mu prináša neposednú a prelietavú povahu. O Blížencoch platí staré známe – chvíľu sú tu a o chvíľku už niekde úplne inde. Oplývajú všestranným nadaním. Niekedy však nevedia, do čoho skôr pichnúť, a tak sú ich záujmy roztrieštené. Okolie očarujú brilantnými vyjadrovacími schopnosťami – vďaka čomu ich pedagógovia zbožňujú. Sú prispôsobiví, spoločenskí, milujú zmeny a nečakané zvraty. Disponujú zdravou zvedavosťou. 

Muchou malých Blížencov býva fakt, že nevedia dodržiavať termíny.

Merkúrovci ukončujúci základnú školu by si mali vyberať odbory, ktoré súvisia s komunikáciou alebo audio-vizuálnym prostredím. Vzhľadom na šikovné ruky z nich bývajú zruční remeselníci.

 

Raci – citlivé bytôsky s umeleckou dušou

Od malička sa u nich manifestuje empatické ja – túžiace pomáhať alebo slúžiť. Račie deti sú zväčša introvertné a uzavreté. Často sa stávajú obeťami šikany alebo manipulácie. Ťažko znášajú negatívne hodnotenia, žijú vo svojej vlastnej bubline, s ostatnými deťmi si nerozumejú a kamarátov si vyberajú náročným sitom. Rakom vládne Luna – planéta spirituality, emócií i tvorivosti. Aj preto bývajú vodné bytosti umelecky nadané. Disponujú veľkou predstavivosťou a bohatou fantáziou. V „Lunárnikoch“ treba od útleho veku posilňovať sebalásku.

Takzvané vodné deti končiace základnú školu by mali okúsiť také odbory, ktoré súvisia s umením. Uplatnia sa aj v zamestnaniach s pedagogickým alebo sociálnym motívom.

 

Levíčatá – deti, ktoré vládnu a kraľujú

Levi patria do spektra ohnivých jedincov. Element ohňa im prináša akčnú a dynamickú povahu, túžiacu vyniknúť.

Slnečné Levíčatá sú od útleho veku špecifické – rady prezentujú svoje ja. Predvádzajú sa, ukazujú silné stránky osobnosti. Drieme v nich kód, že sú niečím výnimočné. Túžia po vzdelaní, škola ich zväčša baví a učia sa pomerne rýchlo. A to hlavne vtedy, keď ich pedagóg alebo rodič adekvátne pochváli. Levi sú súťaživí – a to môže v bežnom živote prinášať veľa sokov alebo rivalov.

Malého Leva treba učiť pokore.

Ohnivé bytôstky by si v rámci stredoškolského vzdelania mali vyberať také odbory, ktoré im v budúcnosti zabezpečia vedúce posty v zamestnaní.

 

Panny – zodpovedné a večne premýšľajúce bytosti

Panny neznášajú zmeny – a to už od detstva. Majú rady, keď všetko jestvuje v zaužívaných koľajach.

Malí „Merkúrovci“ sú zvyčajne zodpovední. K zvereným úlohám pristupujú precízne a rozvážne. Sú spokojní, keď všade vládne poriadok. Rodičov alebo učiteľov hnevajú len málokedy. 

Drieme v nich kritickosť voči vlastnému ja. Často si neveria a podceňujú svoje schopnosti či klady.

Malým Pannám síce chýba priebojnosť, no svojím precíznym a zodpovedným prístupom si väčšinu pedagogických pracovníkov získajú na svoju stranu. Ak ich niekto raní alebo poníži, uzatvoria sa do pomyselnej škrupiny a stávajú sa pasívne či naoko lenivé. 

Panny by sa mali v rámci stredoškolského štúdia uberať zdravotníckym alebo sociálnym smerom. Nositelia zemského znamenia uspejú aj ako hodinári, optici alebo účtovníci. 

 

Váhy – nekonfliktné deti s estetickým cítením

Váhy sú vzdušnými bytosťami. Aj preto potrebujú životnú ľahkosť a slobodnosť. Väzby a putá ich nivočia. Nad ich ja drží počas pozemskej púte ochrannú ruku Venuša – planéty lásky, estetiky a umenia.

Septembrovo-októbroví jedinci sú od útleho veku šarmantní a elegantní. Sála z nich čosi krásne. Bývajú zvedaví. Vyjadrujú sa diplomaticky a zdvorilo. So spolužiakmi si väčšinou rozumejú, a to preto, že ich ja je spoločenské. Stopku však dávajú takým deťom, z ktorých sála agresivita a bojovnosť. Váhy sú majstrami v hľadaní kompromisov. Neznášajú konflikty.

Rodičia by mali ustriehnuť sklony k lenivosti. 

Deti, ktoré končia základnú školu, by si mali vyberať odbory späté s krásou alebo estetikou. Vyniknú ako kozmetičky, kaderníci, aranžéri, kvetinári, ale aj grafici či dizajnéri. 

 

Škorpiónča – najhĺbavejšie dieťa s komplikovanejším ja

Škorpión je – vedno s Rakom a Rybou – vodným znamením zvieratníka. Bytosti s kľúčovým živlom vody bývajú citlivé, až precitlivené, silne intuitívne a hĺbavé. Zároveň aj komplikované, náladové a medziľudsky náročné.

Mnohé škorpiónie deti sa od útleho veku potýkajú s početnými životnými peripetiami. Je to voľba ich duše – aby mohli duchovne zrieť a rozkvitať. Bývajú zvedavé, ustavične sa niečo pýtajú. Rady nasávajú nové poznatky. Musia byť však podávané netradičným, originálnym a trochu magickým spôsobom. Deti vody neznášajú útlak, nespravodlivosť, sociálne nepomery. Aj preto si v radoch kamarátov často nachádzajú „nižšie“ bytosti, ktoré môžu chrániť.

Deti, ktoré končia základnú školu, by si mali vyberať z odborov, ktoré sú spojené s bádaním. Zo Škorpiónov sú brilantní psychológovia, grafológovia, ale aj detektívi či vyšetrovatelia.

 

Strelec – dieťa, ktoré rado vedie iných

Strelci sú ohnivé bytosti – a teda jedinci aktívni, dynamickí, progresívni, expanzívni. Hovorí sa o nich, že majú mrle v zadku.

Hlad po informáciách ich poháňa vpred. Ide o zhovorčivých jedincov, ktorí sa radi vyjadrujú k rôznym životným témam. Mnohým Strelčatám vyhovuje pokrokový vzdelávací systém.

Ohnivé deti ostatných spolužiakov väčšinou vedie – má v rukách pomyselné žezlo prirodzenej dominancie. Nechýba mu dobrodružný duch. Malým Strelcom treba nájsť pestrý program na vybitie energie – v opačnom prípade môžu byť pre rodičov či pedagógov tvrdým orieškom.

Nositelia ohnivého znamenia by mali študovať také odbory, ktoré sú spojené s cestami, cestovným ruchom alebo turistikou. Uplatnia sa aj ako hovorcovia.

 

Deti v znamení Kozorožca – bytosti, ktoré sa rady blysnú

Malí Kozorožci potrebujú fixne nalinajkovaný deň. Ak je vnútri nich aj okolo nich nastolený prísny poriadok, darí sa im so všetkými započatými úlohami. Naopak – rozlietané myšlienky alebo bordel v školskom prostredí či v detskej izbe prináša nezdar a neúspech. 

Kozorožčatá patria do spektra trpezlivých detí s pevnou vôľou. Ak si niečo zaumienia, dosiahnu to – a nehľadia na názory okolia. Občas v nich drieme prehnaná súťaživosť a školský karierizmus.

Malého Kozorožca neobklopuje masa kamarátov. Rozumie si skôr so staršími jedincami. Slabou stránkou býva uzatváranie emócií v hlbinách duše – a preto je dôležité, aby s ním rodičia dostatočne komunikovali.

Kozorožci sa uplatnia sa ako bádatelia, matematici, programátori, archeológovia, ale aj účtovníci, daňoví experti či administrátori.

 

Vodnárčatá – osoby, ktoré prinášajú nóva a zlepšováky

Vodnárčatá sú často neuchopiteľné a nepochopiteľné. K životným výzvam alebo úlohám pristupujú odlišnými metódami ako ostatné deti. Vyhovujú im pokrokrové, nie tradičné spôsoby vyučovania.

Na okolie pôsobia zvláštne, až čudácky, a preto sa im niektorí ľudia vyhýbajú.  V praxi to prináša obmedzené množstvo kamarátov. 

Ak sa v nich prebudí rebelantský duch, môžu poriadne vystrájať – najmä v pubertálnom období.  

Deti, ktoré končia základnú školu, by si mali vyberať z odborov, ktorých menovateľom je pokrok a progres. Uplatnia sa ako šikovní informatici, meteorológovia, vynálezcovia či astronómovia.  

 

Rybie deti – utiahnuté, no pracovité

K rybím deťom treba pristupovať ako v rukavičkách. Stačí jeden nesprávny krok od dospeláka a zranená duša upadne, čo sa v praxi môže premietnuť do dlhoročných problémov s výchovou, ale aj so vzdelávaním ako takým. 

Malé Ryby bývajú učenlivé a zodpovedné. Prispôsobujú sa prostrediu, dodržiavajú disciplínu. Rady pomáhajú druhým – treba však ustriehnuť, aby sa z nich nestal fackovací panák.

V období puberty je žiaduce ukočírovať, aby útočisko pred svetom nehľadali v návykových látkach.

Ryby zvyknú klamať a prekrúčať súvislosti. Najhoršie je, že samy svojim lžiam uveria.

Osoby, ktoré končia základnú školu, by si mali vyberať také odbory či oblasti, ktoré súvisia s pomocou iným. Chlapcov to často ťahá k doprave alebo logistike.

 

 

Zdroj obrázkov: pixabay