Veľký VOŇAVÝ MANUÁL. Všetko o VIANOČNÝCH ARÓMACH

09.12.2017 09:04

 

Vianoce bez vôní a mystických aróm sú takmer nepredstaviteľné. K sviatkom patrí vanilka, škorica, klinčeky, zázvor, ale aj borovica, myrha či perníkové korenie. Zázračné vône navodzujú správnu atmosféru a zároveň majú silné liečivé účinky. Prevoňaním bytu vianočnými esenciami posilníte telo, očistíte ducha a vykynožíte všetky negatívne energie.
 
 
*Voňavé tradície predkov
Už starí Kelti pálili počas sviatkov takzvané purpury. Išlo o zmesi kadidla a voňavých rozdrvených drevín. Magickú „aroma-lampu“ si môžete vyrobiť aj dnes – stačia vám k tomu bylinky či koreniny. Využiť môžete klinčeky, muškátový orech, mätu, levanduľu, šalviu, majoránku, fenikel, badián či rôzne druhy ihličia. 
Bylinky a ďalšie zložky zmiešajte a podrvte. Zmes nasypte do skleneného pohára s pevným uzáverom a pridajte vonný olej – napríklad citrón, vanilku alebo mandle. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte odpočívať, aby sa arómy vzájomne prepojili. 
Počas Vianoc vezmite kúsok alobalu a ten na chvíľku položte na rozohriatu platňu sporáka. Vzápätí ho umiestnite na keramickú misku a na horúci alobal nasypte vonnú zmes. Budete milo prekvapení, koľko čarovných a prenikavých aróm „vkĺzne“ do vášho príbytku. 
 
*Klasika je klasika
Azda najtradičnejšími vôňami, ktoré sa rozlievajú bytmi či domami počas najkrajších sviatkov v roku, sú sladkasté a jemne korenisté arómy. Vyskúšaj môžete aj ich vzájomnú kombináciu. 
 
Vanilka
Voňavé sladké korenie sa dnes považuje za jedno z najvzácnejších a najdrahších na svete. Jeho výroba a spracovanie je zložité - podobne ako pri šafrane. Hojne sa využíva nielen v kuchyni, ale aj kozmetike. Je súčasťou mnohých parfumov, esenciu z vanilky nájdete i v mydlám alebo sprchovacích géloch.
Korenie sa vyznačuje ťažkou a bohatou vôňou, ktorá stimuluje psychiku. Kadidlo s touto látkou dodáva duševnú silu a vitalitu. Do unaveného tela vnáša energiu. Vanilkou môžete zahnať únavu. Harmonizuje prvú a štvrtú čakru, čo znamená, že priaznivé vibrácie vnáša do pohybového aparátu a srdcovo-cievneho systému. 
Priťahuje lásku, šťastie, ale aj obchodný úspech.
 
Škorica
Korenie pochádza z ďalekej Indie a Číny. Vďaka intenzívnej a neopakovateľnej vôni sa škorica využíva najmä v kuchyni. Poznáme desiatky rôznych koláčov či zákuskov, kde zohráva toto korenie dôležitú rolu.
Nazýva sa tiež korením radosti, pretože obsahuje látky podporujúce produkciu hormónov šťastia. V kozmetike sa pridáva najmä do pien do kúpeľa, pretože má relaxačné účinky.
Pálením oleja zo škorice posilníte intuíciu a tvorivosť. Otvára skryté zmysly, priťahuje duchovné bytosti. Vôňa zaháňa melanchóliu a smútok, pomôže aj ako afrodiziakum.
Škorica prináša bohatstvo a blahobyt, a preto by nemala chýbať v žiadnom dome.
 
Badián
Hviezdicový aníz je typický nielen svojím výnimočným tvarom, ale i vôňou. Korenie z Číny sa už stáročia používa v liečiteľstve aj kozmetike. Zaháňa plachosť ľudí, a preto je súčasťou mnohých parfumov. Zabezpečuje rýchle zbližovanie ľudí a otvorenie sŕdc.
Pálenie silice z anízu vnesie do príbytku teplo a útulnosť. Zo zdravotného hľadiska sa používa pri starostiach s urogenitálnym traktom. Lieči pohlavné orgány, močový trakt i obličky. Zmierňuje menštruačné bolesti. Pomáha aj pri starostiach s dýchacím aparátom. 
 
Zázvor
Prenikavú vôňu zázvoru, čiže ďumbieru spoznáte na kilometre. Po prírodnom zázraku siaha čoraz viac ľudí. Rokmi dostáva prívlastok všeliek, pretože okrem toho, že harmonizuje napätú psychiku, z tela vyháňa neduhy všetkého druhu - bolesti, zápaly, vírusy i bacily.
Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojím účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú.
Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok, a tak ochraňuje srdcovo-cievny systém. Znižuje riziko infarktu, artériosklerózy, likviduje bolesti hlavy. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká, nájdeme v nej stopy citrónovej arómy.
Na energetickej báze pomáha pri harmonizovaní druhej, čiže sexuálnej čakry, tretej, teda solárnej čakry a piateho, čiže komunikačného energetického centra. 
 
 
*Vône drevín odháňajú temné sily
Okrem sladkastých a korenistých aróm môžete počas sviatkov siahnuť aj po vôňach drevín, najmä ihličnanov. Kvalitné prírodné oleje vnesú do domácností priateľskú atmosféru, vyženú bacily a zlikvidujú entity či bytosti z temnej ríše. Silu drevín možno „vstrebať“ aj z ihličia, ktoré treba umiestniť na rozpálený alobal alebo rozohriaty uhlík. 
 
Borovica
Naši predkovia hovorili, že v drevine sídlia mocnosti ohňa. Aj preto dodáva životnú energiu, silu a vitalitu. Esenciálny olej z borovice chráni aj pred energo-chorobami ako porobenie, prekliatie či urieknutie. Liečivá sila vplýva mimoriadne priaznivo na dýchací aparát. Odstraňuje zápaly z hrdla, hrtana, pľúc i priedušiek. Pomáha v boji proti alergiám, či dokonca astme. Utišuje kašeľ, zlepšuje dýchanie. Uľahčuje odpúšťanie sebe samému, ale aj iným ľuďom, ktorí nám ublížili.
 
Jedľa
Prekrásna drevina symbolizuje znovuzrodenie, a preto sa stala neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Jedľa je prepojená s univerzálnym svetlom, takže rozpúšťa temnotu a odpudzuje bytosti z negatívnej ríše. 
Esenciálny olej podporuje prekrvenie tela, mimoriadne priaznivo pôsobí na dýchací trakt. Lieči hrtan, priedušky i pľúca, eliminuje kašeľ. Urýchľuje hojenie rán a zmierňuje bolesti hlavy. Vôňa jedličky odháňa duchov a iné nízkohmotné entity. 
 
Smrek
Strom slúžil v minulosti ako sprostredkovateľ informácií z duchovného sveta. Šamani tvrdili, že drevina spája ľudí, božstvá a duchov. 
Aróma stromu prospieva nervovému systému. Do poriadku dáva aj trávenie – žalúdok, žlčník, pečeň, slezinu, ale aj tenké či hrubé črevo. Esenciálny olej harmonizuje krvný obeh, pomáha predchádzať infarktom alebo porážkam. Smrek prečisťuje ľudskú auru a zbavuje ju všetkých negatívnych energií. Srdce napĺňa láskou, pomáha aj pri hľadaní celoživotného partnera.
 
 
*Kadidlo a myrha – najmagickejšie vianočné arómy
Mystické vianočné vône sa od nepamäti používali nielen v chrámoch a kostoloch, ale aj v kráľovských palácoch či príbytkoch bohatých. Stačilo, keď sa na rozžeravené drevené uhlie položili kúsky stuhnutej živice, ktoré pri tavení príjemne voňala. 
Kombinácia týchto dvoch vôní poskytuje silné vibrácie na ochranu, očistu, zdravú spiritualitu a vizualizáciu. Sú vhodné pri meditácii, rozjímaní a modlitbách. Kadidlo urýchľuje duchovný rast, pretože podporuje meditatívny stav, otvára korunnú čakru a pomáha nám uvedomiť si bloky, ktoré v sebe skrývame. Myrha čistí energie v prostredí, harmonizuje aurický systém a vyháňa zlé sily – duchov, démonov a entity škodiace mysli človeka. 
 
*Nevyhovujú vám esenciálne oleje či sušené bylinky? Siahnite po voňavých sviečkach
Sviečky ako také sa prvýkrát objavili asi 3 tisíc rokov pred naším letopočtom. Prvé zmienky pochádzajú z Egypta. Do Európy sa dostali počas rímskej expanzie a až do 19. storočia boli najrozšírenejším druhom osvetlenia. Lojové „valčeky“ postupne nahradili sviečky z včelieho vosku. Neskôr sa začali vyrábať „svietiví pomocníci“ z parafínu.
V súčasnosti patria sviece medzi obľúbené interiérové doplnky, vnášajúce do príbytkov krásu, ale predovšetkým prirodzené svetlo, intímnu atmosféru a prenikavé vône. 
Medzi najobľúbenejšie arómy vianočných sviečok patria medová, škoricová, vanilková, ale aj vôňa perníkového korenia či ďalekého Orientu. 
 
 
Upozornenia: pri aromaterapii dbajte na bezpečnosť. Alternatívna liečba - napríklad bylinkami či vôňami - nenahrádza klasickú liečbu u lekára. Je len doplnkom. 
 
 
Zdroj obrázkov: pixabay