Vplyv planét na náš život. Akí sú ľudia, ktorým vládne MERKÚR?

08.02.2019 20:28

 

Každý z nás má svoje dominantné planéty – riadiace to, kým sme, ako sa správame a kam smerujeme. Kľúčom k ich odhaleniu alebo určeniu je dátum nášho narodenia.

Merkúr je kráľovským útvarom pre dvoje znamení zvieratníka – aj pre Blížencov, čiže osoby narodené medzi 21. májom až 20. júnom, aj pre Panny, teda bytosti, ktoré uzreli svetlo sveta medzi 23. augustom až 22. septembrom.

Sekundárne ovplyvňuje všetkých ľudí, ktorí prišli na svet 5., 14. alebo 23. dňa v ktoromkoľvek mesiaci.

 

Merkúr je najmenšia planéta slnečnej sústavy. Oplýva kamenným a kráterovitým povrchom. Bežný pozemšťan by na nej žiť nemohol – teploty lietajú ako divé. Počas dňa je okolo 440 stupňov nad nulou, v noci aj mínus 180. Merkúr obieha okolo Slnka najrýchlejšie zo všetkých planét – žeravú guľu si „popozerá“ zo všetkých strán za neuveriteľných 88 dní. V starej Antike ho nazývali aj neoblomným útvarom, ktorý je takmer nezničiteľný. Do karát tomu hrá aj fakt, že pred približne 4 miliardami rokov narazil do Merkúra mohutný, zrejme až 100 kilometrov široký asteroid. Vznikla tak diera s priemerom okolo 1500 kilometrov.

Planéta dostala názov podľa rímskeho okrídleného posla bohov – bytosti, ktorá spájala pozemský a duchovný svet. 

V astrológii sa Merkúr označuje zvláštnym symbolom, pozostávajúcim z kruhu, polkruhu a kríža. V osobných horoskopoch postavenie planéty indikuje, ako myslíme, ako komunikujeme, ako sa učíme a ako sa prispôsobujeme životným novým životným vetrom.  

 

Spomedzi 12 znamení zvieratníka ovplyvňuje Merkúr jednak vzdušných Blížencov, jednak zemské Panny. Májovo-júnovým jedincom dodáva neposednú a rozlietanú povahu, prahnúcu po vždy nových a nových vedomostiach. To preto sa o Blížencoch hovorí, že majú mrle v zadku. Na jednom mieste veru neobsedia. Nudný a pasívny život sa im bridí. Merkúr – spojený s božím poslom – prináša svojim zverencom ustavičnú chuť rozprávať. Dá sa povedať, že Blíženci patria do vejára najkomunikatívnejších ľudí. Bez dialógov by sa nezaobišli. Najradšej však diskutujú o všeobecných témach; nie o osobných citov a emóciách – to by ich príliš „obnažovalo“, vplyvom čoho by sa cítili ohrozene.

 

Merkúr je malý, no vrtký – okolo Slnka behá ako divý. A rovnakí sú aj Blíženci. Chvíľu tu, chvíľa zasa tam. Ak by ich chcel niekto vlastniť alebo manipulovať, zdúchnu rýchlosťou blesku. Neznesú nátlak a škatuľkovanie. Nesmierne radi cestujú – spoznávajú inakosti sveta. Aj preto mnohí vzdušní jedinci opúšťajú rodisko a šťastie hľadajú v zahraničí. Áno, z Blížencov bývajú šikovní cestovní agenti, animátori voľného času, turistickí sprievodcovia, ale aj profesionálni vodiči či au-pairky. Odlúčenie od rodiny im zväčša neprekáža – pretože patria do spektra prispôsobivých ľudí.

 

Teplota na planéte Merkúr prudko kolíše. Onen fakt ovplyvňuje aj povahu Blížencov. Okolie im často zazlieva nevypočitateľnosť a náladovosť. Keď majú svoje dni, nevyzná sa v nich – ako sa hovorí – ani divá svinka.  Neuchopiteľnosť sa odráža aj na kvalite citového života. Májovo-júnoví jedinci len ťažko nachádzajú ľúbostnú saturáciu. Dôvod? Zväčša nedokážu pobudnúť po boku jedného partnera. Démonická časť ich Ja ich ustavične nabáda k tomu, aby šťastie hľadali niekde inde. Keď ho však objavia, znova sú nespokojní – a to ústi do „pokukovania“ po ďalších a ďalších partneroch alebo partnerkách.

 

Merkúr vládne aj Pannám. U augustovo-septembrových jedincov ovplyvňuje najmä myšlienky. To preto sa hlava zemských bytostí takmer nikdy nezastaví. Ustavične niečo analyzujú, prehodnocujú, komparujú. Ak sa na základe toho vytvárajú prospešné hodnoty – čiže ak myseľ Panien kreuje konkrétne idey a tie zasa konkrétne skutky, všetko je v úplnom poriadku. Problém vypukne, keď sa z hlavy stane úhlavný nepriateľ, vplyvom čoho začnú Merkúrovci rozmýšľať v preexponovanej forme. Cyklia sa tak vo vlastných myšlienkových „bahnách“, z ktorých nevedia nájsť východisko. A to smeruje k fáze, že jestvujú v akomsi hlavovom vákuu a nedokážu existovať pre reálny svet. S tým – pochopiteľne – môžu súvisieť aj psychické alebo nervové ochorenia. Skrátka, z toľkých myšlienok im prepne. Aj preto sa v astrologických alebo ezoterických kuloároch hovorí či píše, že Panny by mali spomedzi všetkých znamení zvieratníka zrejme najväčšmi dbať na to, aby mali svoju hlavu plne pod kontrolou; a nie naopak. Ak dovolia, aby im myseľ „hatala“ životné cesty, stávajú z nich čudáci, introverti či pomyselní pustovníci.

 

Vedci sa domnievajú, že v kráteroch na Merkúre sa nachádza ľad. Aj preto je považovaný za chladnú planétu. A rovnaké sú aj Panny. Hoci oplývajú silnou empatiou, patria do tímu rezervovaných ľudí, ktorí si svoje srdcia otvárajú neradi. Partneri alebo partnerky im často vyčítajú, že nedokážu vyjavovať takzvané horúce emócie.

 

Merkúr v sebe ukrýva zvláštnosť – železné jadro. Tvorí až 75 percent polomeru hviezdneho útvaru. Obrovské centrum obsahuje viac železa než ktorákoľvek iná planéta v sústave. A „železné“ sú aj Panny. I napriek tomu, že počas pozemského bytia prežívajú početné peripetie a starosti, väčšinou ich zdolajú a zvládnu s takzvanou železnou mimikou. Jednoducho povedané: problémy ich nezlomia. Práve naopak – vykrešú z nich silnejšie osobnosti.

 

Planéta Merkúr vplýva predovšetkým na dýchací a nervový systém. Aj preto bývajú Blíženci a Panny najčastejšie sužovaní ochoreniami respiračného traktu a psychickými neduhmi. Najmenšia planéta sústavy sa priatelí so Slnkom, Venušou a tiež s mesačnými uzlami Rahu a Ketu. Nepriateľstvo prechováva voči Mesiacu.

Kúzelný planetárny útvar je hviezdnym tútorom nielen pre Blížencov a Panny. Jeho silu zužitkúvajú aj takzvaní päťkoví ľudia – teda všetci tí, ktorí na narodili 5., 14. alebo 23. dňa v ktoromkoľvek mesiaci. Hovorí sa im aj ušľachtilí myslitelia.

Ide o pravých intelektuálov, ktorí každučkú minútu investujú do nasávania nových poznatkov a vzdelávania. Milujú knihy. A občas ich aj sami píšu. Bývajú zhovorčiví a komunikatívni. Zbožňujú spoločnosť – bez iných ľudí si život predstaviť nedokážu. Radi sa smejú a zabávajú.

Rozhodujú sa rýchlo a pružne, ich správanie možno nazvať impulzívnym. Uskutočňovať alebo prijímať zmeny pre nich nie je zložité. Nerobia si dlhodobé plány. Radi riskujú aj špekulujú. Občas siahajú po hazarde alebo machinačných hrách.

Pôsobia mladistvo a príťažlivo. O fanúšikov núdzu nemajú. A to im lichotí. Často sa ich zmocňujú kučeravé myšlienky, vplyvom čoho vstupujú do flirtov alebo nepremyslených partnerstiev. Doplácajú na to najmä tí „päťkovci“, ktorí sú zadaní. Nevera im môže zničiť život.

Disponujú mimoriadne silnou intuíciou. Fascinujú ich odbory ako astrológia, numerológia, chiromantia, grafológia alebo psychológia.

S financiami to majú ako na hojdačke – chvíľu hýria, chvíľu žgrlošia. Medzi hospodárnym a šetrných jedincov rozhodne nepatria.

Milujú ďaleké cesty a často hľadajú nový domov v zahraničí – odlúčení od rodiny. Dávajú si pozor na vzhľad aj zdravie. Chcú byť dlhodobo vitálni. Neuznávajú žiadne konkrétne formy náboženstiev - ich Ja je otvorené duchovným alebo mystickým "prienikom". 

 

Raz za čas vstupujeme do merkúrovského roka všetci – bez ohľadu na to, či sme Blíženci a Panny, alebo patríme do rodiny takzvaných ušľachtilých mysliteľov. Ide o takzvaný päťkový rok, prinášajúci čistejšiu myseľ, dobré a progresívne rozhodnutia, nový životný poriadok, úspech a finančnú stabilitu, veľa ciest a významnejšie životné aj osudové zmeny.

To, kedy vkročíme do roka Merkúra, môžeme zistiť prostredníctvom numerologického alebo astrologického výpočtu. V tomto smere poradí skúsený ezoterik, prípadne i počítačový softvér.

 

 

Zdroj obrázkov: pixabay