Záhada odhalená! Toto je dôvod, prečo si spievame v sprche

18.08.2019 15:52

 

Situácia ako vystrihnutá zo života nejedného z nás – prídeme domov z práce a hor sa do sprchy. Zatočíme kohútikom a buď sa uložíme do vane, alebo – v prípade, že máme kút – necháme svoje telo obmyť litrami špliechajúcej blahodarnej tekutiny. Kúpeľ má zvláštnu moc – núti nás spievať. Veď práve za múrmi kachličkovej miestnosti vznikajú árie od výmyslu sveta. Niektoré ujdú, iné sú absolútne falošné. Všetky však majú spoločného menovateľa – naše telo i dušu uvádzajú do relaxačného módu. 



Otázka, prečo spievame v sprche, trápila a trápi mnohých laikov i odborníkov. Fixná odpoveď nejestvuje – a preto „komponovanie“ hudby pri šume vody ostáva záhadou. Určité teórie predsa len jestvujú. Psychológovia vyjadrujú domnienku, že ľudia v sprche nôtia preto, že sa cítia byť v „obnažení“ s vlastným ja. Práve v pokoji a samote nachádza človek priestor na slobodné vyjadrenie „jánstva“. V podstate zo seba chrlí nahromadené myšlienky či emócie. A dáva im aj formu – pesničkovú. Zrejme preto sa v sprchách rodia skladby pozostávajúce z mixu slov a viet, často aj chaotického rázu. 
Umelci to vidia inak. Hovoria, že spev v malej miestnosti znie úplne inak než vo veľkej sále. Vzniká ozvena a nôtenie vyznie omnoho plnšie a sýtejšie. Navyše, priestor zahaľujú magické výpary z kúpeľa. Spievajúceho človeka sa tak zmocňuje idea, že je na akomsi pódiu – a cíti sa dôležito. Ako superstar. 
Osobitný uhol pohľadu na spev počas kúpania sa majú ezoterici a majstri spirituálnych vied. Myslia si, že spev je súčasťou očistného rituálu. Veď ľudia odjakživa pri praktizovaní mystických úkonov odriekali či spievali tajomné formulky. Počas dňa sa na človeka nalepí množstvo negatívnych energií – aj jeho vlastných, a to v podobe deštruktívnych myšlienok alebo emočných balastov, aj cudzích, a to vo forme skepsy, zlorečenia, intríg. Je preto pochopiteľné, že po príchode domov okamžite utekáme do kúpeľňe. Zo svojho ja chceme zmyť všetko, čo naň nepatrí. A umocňujeme to práve spevom. 
Nech už je príčina nôtenia pod sprchou taká alebo onaká, jedno je isté – vďaka nemu vychádza človek z kúpeľne zrelaxovaný a „vypnutý“. Otázkou však je, či sú na tom rovnako aj susedia. Spev sa totiž často rozlieva aj za múry bytu – no a okolití vlastníci príbytkov spevácke talenty nemusia adekvátne oceniť. 

 

 

Zdroj obrázkov: pixabay