Rituály predkov. Takto hádali niekdajšie babice a vedmy pohlavie dieťatka

26.01.2020 07:43

 

S novoročným obdobím narastá aj chuť párov po splodení nového života. Najtvorivejšími etapami roka býva jeho začiatok a potom máj, mesiac lásky, a letné mesiace. Jednou z dilem, ktorú riešia budúce mamičky a oteckovia, je pohlavia bábätka. Okrem klasického vyšetrenia u lekára môžu vyskúšať osvedčené dobové povery prastarých mám, ktoré prezradia, či bude ratolesť urastené chlapča, alebo švárne dievča. 

Naši predkovia boli naozaj vynachádzaví. Tvrdili, že tam, kde nepomôže zdravý sedliacky rozum, poslúžia témy medzi nebom a zemou. Pomocou magických vied čarovali, kúzlili, priťahovali šťastie či blahobyt a predpovedali budúcnosť. Jednou z foriem nazerania do futúra bolo predvídanie pohlavia budúceho dieťatka. Používali na to mystické pomôcky, napríklad kyvadlo, ale aj bystrý pozorovací talent. Niekdajšie babice sledovali tehotné mamičky a na základe istých vonkajších znakov usudzovali, či príde na svet chlapček, alebo dievčatko. Vznikli tak celkom podarené povery, ktoré sa tradujú až do dnešných čias.

 

Samozrejme, ide len o povrávky. To, či im uveríte, alebo sa nad nimi iba pousmejete, je výsostne na vás. Ak ste pragmatický typ človeka a túžite mať správu o pohlaví bábätka podloženú vedecky, spýtajte sa na to vášho gynekológa pri tehotenskom ultrazvukovom vyšetrení. Robí sa všetkým budúcim mamičkám v 20. a 30. týždni. Informáciu žiadajte čím skôr, pretože v 30. týždni je už dieťatko dosť veľké a môže byť k lekárovi otočené chrbtom, takže nebude vidno genitálie. Ďalšia prekážka môže nastať aj vtedy, keď si bábätko svoje pohlavné orgány prekrýva ručičkami.

 

A teraz už najzaujímavejšie povery našich prastarých materí.

*Pri určovaní pohlavia dieťatka môžete použiť kyvadlo. Vyrobíte ho zo snubného prsteňa a nitky. Ak sa váš prsteň visiaci nad bruchom krúti, predpovedá narodenie dievčatka. Pohyb kyvadla sprava doľava alebo zhora nadol prognostikuje syna. 

*Z generácie na generáciu sa traduje legenda, že pohlavie dieťatka v brušku sa dá určiť z tvaru a výšky matkinho brucha. Dievčatá sa „nosia“ vysoko a boky mamičky sú široké; chlapci sa „nosia“ nízko, bruško ženy je špicatejšie a boky úzke.

*Mnohé mamičky počas vyčkávania bábätka výrazne opeknejú, pokožka sa im vyhladí, je viac prekrvená, zlepší sa celková kvalita pleti či vlasov. Podľa tejto prastarej povery by mamička – krásavica mala porodiť chlapčeka, pretože dievčatká budúcej mamičke pôvab kradnú.

*Naše prababičky tvrdili, že ak ste svoje dieťatko neporodili v termíne, ale ho prenášate, porodíte dievčatko. V brušku sa vraj krášli.

*Jedna z povrávok hovorí, že ak rodičia prežívajú v období splodenia bábätka výrazný stres, na svet príde chlapča.

*Iné babské teórie prezrádzajú, že ak sa manželia milujú príliš často, splodia dievčatko. Striedma intimita znamená zrod chlapčeka. Ak chcete zvýšiť svoje šance na počatie bábätka, mali by ste sa milovať v období, keď mesiac pribúda alebo je v splne. Narastajúci mesiac praje splodeniu chlapca, pri splne sa rodí dievčenský život.

*Podľa prababičiek platí osvedčená metóda – ak chcete rúčeho junáka, milujte sa v nepárne dni mesiaca; v prípade, že túžite po dievčatku, v posteli šantite počas párnych dní.

 

Zdroj obrázkov: pixabay