Toto je dôvod, prečo by ste denne mali zjesť aspoň za hrsť kyslej kapusty
Je lacná, no predovšetkým zdravá. Na pultoch predajní ju dostanete počas celého roka – aj teraz, v decembri. Každý deň si doprajte aspoň za hrsť kyslej dobroty. Posilníte imunitu a poďakuje sa vám aj črevný trakt.
Kapusta má veľa vitamínu C, dokonca dvakrát toľko než citrón. Aj preto chráni pred prechladnutím, chrípkami a zápalovými procesmi v dýchacom ústrojenstve. Okolo vášho tela vytvorí pomyselný obranný štít, ktorý zamedzí bacilom a virózam vkradnúť sa do organizmu. Kapusta obsahuje aj vitamín E, železo, fosfor, horčík a draslík.
Po kyslej kapuste by mali siahnuť aj tí, ktorých sužujú tráviace problémy. Je to najlepšie prírodné probiotikum. Obsahuje laktobacily, ktoré posilňujú črevá a pomáhajú dobrým baktériám bojovať s tými zlými. Kapusta odkysľuje organizmus, takže je výborným prostriedkom pri detoxikačných kúrach. Odporúča sa ľuďom, ktorí konzumujú veľa sladkého. V organizme likviduje hnilobné procesy spôsobené cukrom.
Kyslý zázrak z prírody je požieračom tuku, osoží pri chudnutí. Hojí žalúdočné vredy a priaznivo vplýva na hemoroidy. Výskumy ukazujú, že kapusta sa osvedčila aj v boji proti rakovine.
Denne stačí skonzumovať 200 až 300 gramov kyslej kapusty. Najlepšia je taká, ktorú si spravíte sami doma. V obchodoch vyberajte potraviny od domácich spracovateľov. Kontrolóri rok čo rok zisťujú, že niektorá dovezená kapusta neobsahuje žiaduce množstvo vitamínu C.
Zdroj obrázkov: pixabay