Mystická sila bobkového listu

22.01.2022 22:39

 

Zimné obdobie je šíreniu zápornách energií naklonené. Mnohé sa rodia vnútri človeka - majúc podobu smútku, skepsy, pesimizmu, úpadku duše. To preto sa počas chladnejších mesiacov objavuje toľko pacientov s depresívnymi stavmi. Časť negatívnych vibrácií však prichádza aj z vonkajšieho prostredia. Absencia slnka, dlhé noci a oslabená "medziľudskosť" sú úrodnou pôdou pre urieknutia či porobeniny. Našťastie, vždy jestvujú spôsoby, ako svoje ja ochrániť - vytvoriť akýsi strážny štít aj pred internými, aj pred externými negáciami. Niektorí z nás si pomáhajú modlitbami (čo je zároveň najsilnejší ochranný prostriedok), no mnohí potrebujú k vytváraniu strážnych rituálov takzvané modly - minerálne kamene, esenciálne oleje, sošky. Silným pomocníkom je od nepamäti vavrín alebo bobkový list. V sušenom stave ho dostať v ktorýchkoľvek potravinách.



Stálozelená drevina pochádza zo Stredomoria. Ide najmä o koreninu, ktorá osoží pri varení omáčok, polievok či kyslých pokrmov. Brilantnú chuť dodáva zverine. Vavrín bohate využívali starí Gréci a Rimania. Jedlá, z ktorých sálala vôňa bobkových listov, zbožňovali. Výhodou aromatickej byliny je, že ani pri dlhšom skladovaní nestráca na kvalite.

Vavrín má údajne aj liečebné využitie. Podporuje trávenie a oplýva antiseptickými účinkami. Osoží pri bolestiach kostí a sedacieho nervu. Znižuje hladinu cukru v krvi. Odporúča sa tiež reumatikom a pacientom s dnou. Zmierňuje opuchy a tlmí migrénu. Zopár lístkov pod vankúšom navodzuje pokojný spánok. V skriniach sa zasa postarajú o vykynoženie molí. Samozrejme, vavrín nenahrádza klasickú medicínsku pomoc; je iba doplnkom.

Naši predkovia zužitkúvali bobkové listy aj na spirituálne účely. Verili, že drevina je zasvätená Apolónovi, gréckemu bohovi proroctiev, uzdravovania a básnictva. Jeho slávna veštiareň kedysi stála na Kréte. Dodnes sa povráva, že dym zo zapáleného vavrína ponára do hlbokého meditačného, rozjímacieho alebo tranzového stavu. No čo je podstatnejšie - tlejúce bobkové listy uvoľňujú z bio-poľa človeka všetky energie, ktoré mu nie sú vlastné. Z hlbín ľudskej bytosti vysávajú kliatby. Zároveň posilňujú aurickú štruktúru - a daný jedinec sa stáva väčšmi chránený.
Postup na takzvané domáce vydymovanie je naozaj jednoduchý - stačí si zadovážiť keramickú nádobu a uhlíky. Na tie sa po ich zapálení položí zopár sušených vavrínových lístkov. Keď začnú tlieť, postupne sa z nich uvoľní aromatická dymová clona. Tou možno čistiť nielen človeka, ale aj príbytok. 

 

Zdroj obrázkov: pixabay