Bolesti hlavy - duchovný pohľad

17.05.2021 08:56

 

Prieskumy hovoria jasnou rečou: bolesti hlavy – akútne alebo chronické – trápia viac ako 40 % Slovákov. Niektorým postačí „vyspať“ ich, zájsť na prechádzku, nasávajúc čerstvý vzduch, alebo si na chvíľočku pomeditovať. Zložitejšie stavy si vyžadujú aj niekoľkodňový relax, užívanie tabletiek tlmiacich bolesti, prípadne aj návštevu lekára. Viete, čo sa ukrýva v „hlbinách“ migrenóznych problémov?



Ťažké myšlienky, prílišné zaoberanie sa životom ako takým, vytváranie umelých scenárov, ale aj skepsa, negativizmus, pesimizmus - to všetko sa zo psychosomatického hľadiska podpisuje pod bolesti hlavy. Za migrénami možno hľadať aj puntičkárstvo, detailizmus a prílišnú náročnosť či kritickosť na seba alebo okolie. Hlava ako taká sa spája s našimi vrchnými čakrami - čakrou tretieho oka a korunným centrom. V určitých situáciách signalizujú bolesti šedej kôry "prilepené" negatívne energie - kliatbu, porobenie, démonické entity či energetických vampírov.

Pri bolestiach hlavy a migrénach treba na energetickej báze harmonizovať vrchné čakrové „vrtule“. Pomáha hlboká meditácia a rozjímanie – napríklad pri upokojujúcej hudbe bez hovoreného slova, ale aj pozorovanie nočnej oblohy či turistika s kvalitným dýchaním, aby sme do organizmu dostali dostatok kyslíka. Bolesti odoberajú biele či fialové polodrahokamy - krištáľ, ametyst, ametrín alebo čaroit. Postup je jednoduchý: prikladajte si ich na konkrétne boľavé miesty. Pomôcť môže aj masáž spánkov, prípadne horúce horčicové kúpele nôh. Z bylinných čajov sa odporúča rozmarín či tymian. V aromalampe páľte citrónový esenciálny olej. Samozrejme, siahnuť možno aj po anjelskej terapii. Uvoľnite sa a vyslovte prosbu, aby vás nebesky „objal“ archanjel Raziel. Prihovorte sa mu želaním: „Prosím ťa, prestúp svojím svetlom moju hlavu – prírodnú myseľ. Vyžeň z nej všetko, čo je ťažké a negatívne. Všetko, čo mi spôsobuje bolesti. Ďakujem.“


Zázrak z prírodnej lekárne
Iboza species


Latinský názov je Iboza species; po slovensky ide o migrénovník.  Zadovážte si čarovnú bylinku ešte dnes – a jej vôňa sa postará nielen o utlmenie bolestí hlavy.
Rarita pochádza z Južnej Afriky. Vytvára kríky s červenými stonkami a vykrajovanými listami, ktoré sú pokryté striebornými chĺpkami,  vydávajúcimi silnú arómu. Migrénovník vonia po mäte a ružiach. Do jeho „odóru“ sa ihneď zamilujete.

Požiadavky na pestovanie
• ibozu pestujeme podobne ako muškáty
• rastlina sa môže pestovať ako izbová i prenosná bylina; prezimujeme ju pri teplotách nad 10°C s miernou zálievkou
• rastie rýchlo - až 80 cm za rok
• dá sa tvarovať zaštipovaním
• vyžaduje slnečné stanovisko a pravidelnú zálievku
• nie je mrazuvzdorná
• veľmi užitočné je prihnojovanie

Liečivé účinky:
• Rastlina sa v jej domovine používa v ľudovom liečiteľstve pri respiračných problémoch, a to inhalovaním vône.
• Aróma tlmí chrípkové stavy.
• Výrazne osoží aj pri bolestiach hlavy. Ako prvá pomoc sa odporúča roztlačiť listy – napríklad v mažiari, a „nasávať“ ich arómu. Šťavou z listov si možno potierať oblasť spánkov. Niektorí šamani varia z bylinky a kokosového oleja špeciálnu „protibolesťovú“ masť.

 

 

Zdroj obrázkov: pixabay