Energo-reštart psychiky. Vône, kamene či potraviny šťastia - spoznajte pomocníkov pre dušu

08.10.2021 07:40

 

Počas októbra si pripomíname Svetový deň duševného zdravia. 10. október je Európskym dňom depresie. Psychické ťažkosti trápia jedného zo šiestich obyvateľov Európskej únie. Dovedna ide o približne 80 miliónov ľudí. Dominuje úzkosť. Závažnejšie stavy treba vždy konzultovať s lekármi – psychológmi či psychiatrami. S miernejšími prejavmi si poradia spirituálni pomocníci.



Aroma-mystikou proti duševnej labilite
Skracujúce sa dni, menej svetla, sychravé počasie - to všetko sa podpisuje pod psychickú ujmu. Úzkosti alebo depresívne stavy útočia každý rok a do jej pazúrov sa môže dostať takmer každý. Ohrozenejšie sú ženy, najhorším mesiacom býva október, keď si organizmus musí okrem zlého a nevľúdneho počasia zvyknúť aj na zmenu letného času na zimný.
O reštart psychiky sa postará napríklad vanilka. Voňavé sladké korenie - pochádzajúce zo Strednej Ameriky - sa dnes považuje za jedno z najvzácnejších a najdrahších na svete. Jeho výroba a spracovanie je zložité - podobne ako pri šafrane. Hojne sa využíva nielen v kuchyni, ale aj kozmetike. Je súčasťou mnohých parfumov, esenciu z vanilky nájdete i v mydlám alebo sprchovacích géloch.
Korenie sa vyznačuje ťažkou a bohatou vôňou, ktorá stimuluje psychiku. Dodáva duševnú silu, vitalitu, sebalásku i sebaúctu. Človeka zbavuje pocitov zbytočnosti a márnosti, rozháňa chmáry.
Priťahuje lásku, šťastie, ale aj obchodný úspech. Zvyšuje takzvanú finančnú vibráciu.
Obdobné účinky má bergamot, ružový olej, bazalka, eukalyptus či jazmín.

Počas jesene mnohí z nás bojujú i s pocitmi samoty a osamelosti. Aj ony sa dokážu podpísať pod duševnú nerovnováhu. Nápravu môže poskytnúť pižmo.V Indii ho považujú za najsilnejšie afrodiziakum. Pochádza zo žliaz pižmoňov, zvierat žijúcich v stádach na hrebeňoch Himalájí. Harmonizuje psychiku. Pomáha tým, čo potrebujú dobiť životné batérie a naštartovať celkovú vitalitu. Pôsobí omamne a stimuluje zmysly. Dodáva sebavedomie a pôsobí magneticky na druhé pohlavie. Priťahuje rezonančných ľudí a cibrí ducha spoločenskosti.
Podobné účinky ako pižmo má ylang-ylang, santal, pačuli alebo škorica. Aj tieto „odóry“ eliminujú emočnú prázdnotu a pocity oddelenosti od sveta.


Okúste silu minerálov
Do spektra anti-depresívnych vzácnych kameňov patrí jantár. Minerál si zamilujete na prvý pohľad. Opantá vás jasom, štruktúrou a vyžarovaním. Už od doby bronzovej sa používa na výrobu všakovakých šperkov. Ten, kto pri sebe nosí jantárové živicové kúsky, disponuje zdravou sebaláskou a sebaúctou. Váži si vlastné ja a dokáže sa presadiť v každodennom živote. Je odvážny, nebojácny, smelý a milujúci život. Srší vervou a nadšením.

Duševné chmáry rozháňa aj ametyst. Negatívne energie automaticky transformuje na vibrácie pozitívne a radostné. Odháňa entity z nízkohmotných sfér, ale aj zlých duchov – napríklad i takých, ktorí okupujú myseľ človeka. Osoží pri rozpozitívňovaní uvažovania – milovník ametystu sa vďaka jeho energiám stáva optimistický jedinec, ktorý vo všetkom hľadá a nachádza to dobré, nie to záporné. Minerál láme skepsu.

Počas jesenných či zimných dní sa často vraciame do minulosti – k starým „boľačkám“. Tie indikujú, že sme človeku, ktorý nás kedysi ranil, neodpustili. Nápravu môže poskytnúť meditácia so záhnedou. Osoží pri zbavovaní sa viny voči čomukoľvek či komukoľvek. Na základe toho prináša oslobodzujúce vibrácie.
Polodrahokam je nápomocný pri celostnej detoxikácii života – teda pri zbavovaní sa všetkého, čo už nepotrebujeme. Môže ísť o eliminovanie deštruktívnych myšlienok, emócií, chorých spôsobov správania, prípadne aj nevhodných okolností alebo ľudí. Ezoterici ho uplatňujú aj pri rušení geopatogénnych zón. Odháňa takzvaných duchov strachov.

Do pomyselného vejára kameňov, ktoré osožia psychike, patrí tiež heliolit, tigrie oko, serafinit, angelit, apatit a melónový turmalín.


Potraviny šťastia
Aj kuchyňa ukrýva množstvo komodít, ktoré ťažké myšlienky zaženú do kúta. O dobrú náladu sa postarajú špeciálne látky a éterické oleje zabezpečujúce tvorbu serotonínu v mozgu. Ide o hormón šťastia, bez ktorého naše "šedé" bunky nemôžu medzi sebou komunikovať. Ak máme v tele dostatok prirodzených antidepresív, sme usmievaví, radostní a plní elánu. Naopak, ak nám serotonín chýba, podliehame negativizmu, skepse a duševnému nepokoju.

O produkciu hormónu šťastia sa postarajú napríklad banány. Obsahujú jedinečnú kombináciu vitamínu B6 a tryptofánu - aromatickej aminokyseliny. Denne stačí zjesť jedného žltého krásavca - a o úsmev na tvári bude dobre postarané. Banány zároveň odbúravajú stres, znižujú tlak a rozpúšťajú obličkové kamene. Radi po nich siahajú  športovci, pretože vďaka sacharidom dobíjajú energiou. Podlhovasté ovocie má upokojujúce účinky na tráviaci trakt.
Zázračným plodom šťastia je tiež avokádo. Produkciu serotonínu zabezpečia nenasýtené mastné kyseliny, ktorých je v tomto ovocí požehnane. Zdravé tuky prospejú i srdcu, pretože likvidujú cholesterol v krvi. Avokádo je bohaté na antioxidanty, čím sa stáva mocným bojovníkom proti onkologickým ochoreniam. V prípade, že váš jazýček exotické ovocie príliš nemusí, adekvátnou náhradou avokáda sú domáce vlašské orechy. Nájdeme v nich veľa zdravých mastných kyselín, ktoré sú balzamom na nepokojnú a napätú dušu. Ak radi maškrtíte, aj medzi sladkosťami môžete objaviť chutnú potravinu šťastia - čokoládu. Ale pozor! S depresiou zatočí len taká pochúťka, ktorá obsahuje viac ako 80 % kakaa. V opačnom prípade si viac uškodíte než pomôžete - "nekakaovou" čokoládou dostanete do tela zbytočné monosacharidy a nezdravé tuky.


Naše staré či prastaré mamy vedeli, kam zájsť v prípade, že ich psyché zahapruje: po liečivé bylinky do prírody. Už stáročia sa pri depresiách odporúča čaj z ľubovníka alebo medovky.
Ľubovník bodkovaný obsahuje okrem silíc a trieslovín, ktoré majú protizápalové účinky, špeciálnu látku xantón. Tá dáva stopku vyčerpanosti, nespavosti, podráždenosti, ale aj silnej depresii.
Medovka lekárska upokojuje nervovú sústavu a odbúrava stres.

 

 

Zbroj obrázkov: pixabay