Jeseň otestuje psychiku. Povzbuďte ju bylinkami - prezradím vám, akými

06.09.2021 11:02

 

22. septembra to vypukne – začne sa jeseň. Pre niekoho farebná etapa roka, pre iného najdepresívnejší čas. Ak patríte do spektra ľudí, pre ktorých sú jesenné dni hotovým zabijakom na pozitívne myslenie a životný entuziazmus, nebojte sa čiahnuť po liečivkách. Toto sú štyri bylinky – dary matke zeme, ktoré vás „prestavia“ do optimistickej tóniny.



Medovka lekárska
Starí Rimania ňou tíšili kŕče, tlmili búšenie srdce, ale aj zaháňali depresívne stavy či melanchóliu. Medovka im prinášala príjemné sny a lístky z nej – vložené do vrecka odevu – odháňali bodavý hmyz. Bylinka pomáha najmä proti stresu a vypätiu. Ľahko a rýchlo sa po nej zaspáva. Eliminuje žalúdočnú neurózu a výrazne posilňuje kardiovaskulárny systém. Dáva do poriadku tlak i tep. Rastlinka má blahodarné účinky na hlavu – utlmuje bolesti a migrenózne stavy. Teplý čaj možno piť aj pri menštruačných ťažkostiach alebo prechladnutí.

Valeriána lekárska
Ak vám medovka „nereže“, okúste silu valeriány. Bylinka je známa pod mnohými menami – naši predkovia ju nazývali baldriánom, kozlíkom či mačacou zelinou. Ide o trvácu rastlinku, dosahuje výšku až jedného metra. Kvety sú bieloružové. Valeriána je liečivka s upokojujúcimi účinkami. Blahodarne vplýva na nervový systém a používa sa pri podráždenosti - najmä vplyvom vyčerpania alebo vyhorenia. Pomáha prekonávať chronické poruchy spánku, depresie a hysterické stavy. Harmonizuje činnosť srdca.

Chmeľ obyčajný
V praxi sa využíva najmä sedatívny účinok rastliny, a to pri nervovej podráždenosti, nepokoji, migrénach, stavoch napätia, vyčerpania, vyhorenia. Horčiny napomáhajú vylučovaniu žalúdočnej šťavy. Chmeľ má aj bakteriostatické účinky. Ženám upravuje menštruačný cyklus. Zápar lieči ochorenia kože a vlasov. Najnovšie výskumy ukazujú, že liečivka pomáha predchádzať rakovine. Sušený chmeľ – vložený do vankúšika – prináša sladké sny. Čarodejnícke knihy prezrádzajú, že počas noci odháňa mory a „satanášov“.

Ľubovník bodkovaný
Ľubovník bodkovaný /v ľudovej rétorike zvaný aj trezalka alebo svätojánska tráva/ je známy ako prírodný liek na nervy. Ak dôverne poznáte pocity ako je strach, stavy úzkosti či depresie, uľaviť vám môže práve blahodarný ľubovníkový čaj. Ľubovník navyše podporuje krvný obeh a pôsobí harmonizačne pri chorobách tráviacej sústavy, pri zápaloch močových ciest či pri gynekologických ťažkostiach.

Ďalšie kúzelné liečivky, ktoré vzpružia vašu psychiku – šalvia, lipa, vres, materina dúška.

 


Upozornenie: bylinky nenahrádzajú klasickú medicínsku pomoc. V prípade zdravotných ťažkostí je v prvom rade potrebné kontaktovať lekára.