Po prečítaní tohto článku si denne doprajete aspoň dve JABLKÁ. Ovocie, ktoré často prehliadame, v sebe skrýva ohromnú uzdravujúcu silu

21.08.2016 11:30
 
Jabloň je najstaršou kultúrnou rastlinou, patriacou do čeľade ružokvetých. Pravdepodobne mutáciou a krížením divo rastúcich druhov vznikli prvé jedlé odrody s veľkými plodmi. Už naši predkovia vravievali, že tri jabĺčka denne – jedno ráno, jedno na obed a posledné pred spaním – zvyšujú celkovú vitalitu organizmu, a teda aj dlhovekosť. Zaujímavosťou je, že na svete existuje viac než 7000 odrôd jabĺk. Vychutnať si ich možno počas celého roka. Najlepšie a najvýživnejšie sú však tie, ktoré rastú v auguste a septembri. V chutných plodoch je množstvo draslíka, horčíka, vápnika, ale aj kyseliny listovej, céčka, áčka či béčkových vitamínov. 
 
 
Za všetko môže pektín
Jablká sú výnimočné tým, že obsahujú najviac pektínu zo všetkých druhov ovocia. Pektín je vlastne vláknina, dobre rozpustná vo vode. Podporuje činnosť a kinetiku črevného traktu, ale aj vylučovanie toxínov z tela - a tak nás vlastne chráni pred rakovinou.
Voňavými jabĺčkami môžeme počas aktuálnych horúcich dní zahnať aj smäd. Obsahujú až 85 percent vody. Od ovocia nepriberieme, aj keď je sladké ako med. Jablká tvoria súčasť rôznych diétnych programov. 
 
 
Chrumkavé ovocie nám pomáha pri mnohých neduhoch 
- Črevné ťažkosti /najmä zápcha/
- Ochorenia žlčníka a pečene
- Reflux žalúdka
- Chrípka a prechladnutie
- Oslabená imunita
- Vysoký krvný tlak
- Zvýšená hladina cholesterolu v krvi
- Obličkové ochorenia
- Plesne v tele
- Reuma a dna
- Poruchy krvotvorby
 
Naše prababičky vravievali, že jablko dokáže poslúžiť aj ako prírodná zubná pasta. Vitamín C dezinfikuje ústnu dutinu, štruktúra ovocia čistí zuby. Konzumácia plodiny precvičuje žuvacie svaly i svaly tváre. Samozrejme, klasické kefky jabĺčka nenahradia. 
 
Jablko možno konzumovať na rôzne spôsoby – aj keď najlepšie je v naturálnej podobe. Vyrobiť z neho možno chutný koláč, kompót, pyré alebo šalát. 
 
 
Jablkový ocot na trávenie aj boľavé kosti
Priam zázračné účinky má aj jablkový ocot – a to najmä na trávenie. Povzbudzuje činnosť enzýmov, posilňuje cievy, blahodarne vplýva na tvorbu červených krviniek, pomáha pri chudnutí. Ľudia, ktorých sužuje reuma, by si mali telo natierať octom z voňavých plodov. 
 
 
Súrodenec guľatých plodov: granátové jablko
Granátové jabĺčko je obľúbeným ovocím už úctyhodných päťtisíc rokov. Spája sa najmä s Cyprom. Podľa gréckej mytológie ho na ostrov priniesla Afrodita. Miestni ho nielen konzumujú, ale ovociu pripisujú i magickú moc. Zrniečka z neho hádžu počas svadby mladomanželom pod nohy – aby mali množstvo detí. Granátové jablko sa tiež využíva na finančné rituály a priťahovanie moci. 
Zázračný plod je plný céčka, éčka a vitamínov skupiny B. Obsahuje zinok, vápnik, fosfor, železo a draslík. Nechýba tanín, ktorý má antioxidačné účinky a blahodarne pôsobí na sliznicu tráviaceho traktu. Jablko odstraňuje z tela toxíny a škodliviny, revitalizuje celistvý organizmus. Znižuje kyslosť, a tak predchádza rakovine. Pomáha žlčníku aj pečeni a obnovuje krv. Harmonizuje krvný tlak, podporuje činnosť obličiek. 
Odborníci na zdravú výživu tvrdia, že pohár granátového džúsu má trojnásobnú antioxidačnú schopnosť ako rovnaké množstvo zeleného čaju, červeného vína alebo čučoriedkovej šťavy. Bobuľky možno konzumovať aj priamo. 
 
 
Jablková mágia
Šťavnaté ovocie sa často skloňuje aj v ezoterických kruhoch. Mystickú moc má nielen samotná plodina, ale aj drevina či vonný esenciálny olej. 
*Jabloň dodáva vše-vitalitu – stačí ju objať, dotknúť sa pňa alebo meditovať v jej blízkosti. Strom je symbolom zdravia – fyzického aj energetického. Uzdravuje spúšťače ochorení. Odstrihuje od minulosti a človeka učí sústrediť sa na prítomný okamih – moment „tu a teraz“. Ponára do meditácie, spája s najvnútornejším dieťaťom, zvyšuje sebalásku a sebaúctu. Dodáva optimizmus a nadšenie. Spája s anjelmi, ale aj prírodnými bytosťami. 
*Jablková vôňa sa v rámci aromaterapie používa na nastolenie pokoja, harmónie a dobrej nálady. Tlmí stres a napätie, cibrí pozitívne myslenie, utužuje vzťahy. Pôsobí osviežujúco a stimulujúco. Môže mať i afrodiziakalne účinky.