Po prečítaní tohto článku si MANGO doprajete každý deň

13.08.2021 08:52

 

Hoci Slovensko disponuje množstvo vlastných plodov – chutných a zdravých, občas treba siahnuť aj po komoditách, ktoré k nám putujú z ďalekých krajín. Telu dodá masu vitamínov a minerálov napríklad také mango. V niektorých regiónoch sveta nazýva aj kráľom ovocia. Je to kôstková plodina, čo znamená, že má v strede semeno.

 


Mango pochádza z Indie a juhovýchodnej Ázie a pestuje sa už viac ako 4 000 rokov. Existujú stovky druhov manga, z ktorých každý druh má jedinečnú chuť, tvar, veľkosť i farbu.
Jedna šálka mangových kúskov má 99 kalórií - pozostávajúcich najmä zo sacharidov. Glykemický index exotického ovocia sa odhaduje približne na 51. Potraviny s indexom 55 alebo nižším sa vo všeobecnosti považujú za komodity s nízkym glykemickým charakterom.
Mango je takmer beztuková potravina. Porcia jednej šálky ovocia obsahuje iba asi 0,6 gramu tuku. Väčšinová časť zložky je mononenasýtená a viac nenasýtená, pričom obe verzie tuku sa radia k zdravým tukom.
 
Vitamíny a minerály
Vitamín C: 67 % referenčného denného príjmu (RDP)
Meď: 20 % RDP
Kyselina listová: 18 % RDP
Vitamín B6: 11.6 % RDP
Vitamín A: 10 % RDP
Vitamín E: 9.7 % RDP
Vitamín B5: 6.5 % RDP
Vitamín K: 6 % RDP
Niacín: 7 % RDP
Draslík: 6 % RDP
Riboflavín: 5 % RDP
Mangán: 4.5 % RDP
Tiamín: 4% RDP
Magnézium: 4% RDP

Mango chráni pred radikálmi
Mango je plné polyfenolov – rastlinných zlúčenín, ktoré fungujú ako antioxidanty. Tie sú nesmierne dôležité preto, že ľudské bunky chránia pred poškodením voľnými radikálmi, podpisujúcimi sa pod vznik civilizačných chorôb či rýchle starnutie organizmu.
 
Bojovník za silnú imunitu

Jedna šálka manga pokryje asi 10 % dennej potreby vitamínu A. Ten je nevyhnutný pre zdravý imunitný systém, pretože pomáha v boji proti infekciám.
Okrem toho, rovnaké množstvo manga uspokojí takmer tri štvrtiny dennej potreby céčka. Vitamín môže telu pomáhať produkovať viac bielych krviniek, ktoré – ako sa hovorí – tasia zbrane proti chorobám.
Mango obsahuje aj kyselinu listovú, vitamín K, vitamín E a niekoľko vitamínov B, ktoré naša imunita miluje.
 
Mango zbožňuje aj naše srdce
Mango obsahuje horčík a draslík, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý pulz a uvoľňujú cievy, na základe čoho klesá aj krvný tlak. V exotickom ovocí nájdete i jedinečný antioxidant nazývaný mangiferín. Štúdie na zvieratách zistili, že prvok môže chrániť srdcové bunky pred zápalom, oxidačným stresom či predčasným starnutím.
Navyše, pravidelné konzumovanie manga má znižovať hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, a to vďaka pektínu, rozpustnej vláknine.

Ovocie posilňuje trávenie
Mango obsahuje skupinu tráviacich enzýmov nazývaných amylázy. Vďaka nim sa zložitejšie sacharidy rozkladajú na jednoduchšie. Tým pádom sú ľahšie absorbovateľné. Amylázy sú aktívnejšie v zrelých a šťavnatých mangách.
Jedna zo štúdií u dospelých s chronickou zápchou zistila, že denno-denné jedenie manga bolo pri zmierňovaní príznakov nežiaduceho stavu účinnejšie ako pri konzumácii výživových doplnkov obsahujúcich vlákninu.

Ďalšie zázračné účinky sladkého plodu
Mango – a to najmä vďaka luteínu a zeaxantínu – podporuje vitalitu očí. Zraku osoží aj vitamín A. Céčko vylepší vlasy i pokožku. Podľa niektorých odborníkov na zdravú životosprávu sa chutné ovocie stará aj o znižovanie cukru v krvi.
 
Zaujímavosti o mangu
- Mango možno na našom trhu kúpiť v dvoch odrodách. Jedna pochádza z Indie a tá druhá z Filipín a juhovýchodnej Ázie. Indické mango má jasnú žltú alebo červenú farbu, zatiaľ čo filipínsky druh má svetlozelenú farbu.
- Mangové stromy dorastajú až do výšky 20 metrov. Sú známe svojou dlhovekosťou; je dokázané, že niektoré exempláre žijú viac ako 300 rokov - a stále rodia ovocie.
- Mango si môžete vypestovať aj v domácom prostredí. Ako na to? Po ošúpaní a nakrájaní ovocia vám ostane jadro – teda kôstková časť. Odstráňte z nej čo najviac dužiny, aby sa vám v rukách ocitla len tenká “placka”. Tú treba pozdĺžne narezať. Jemne sa o to pokúste na tej strane, kde máte pocit, že je najmäkšia. Urobte asi 2-centimetrový rez a vzápätí celú “placku” otvorte prstami. Ako mušľu. Vyberte vnútro. Dopracovali ste sa k jadierku, z ktorého sa časom môže vykľuť porast. Jadru sa bude najlepšie dariť, ak ho zabalíte do papierovej vreckovky, ktorú veľmi jemne ofŕkate vodou, aby ostala vlhká, nie však premočená. Takto zabalené mangové jadro vložte do igelitového vrecka, poriadne mu zakrúťte vrch a položte na parapet, najlepšie na slnečnejšiu svetovú stranu. V tomto momente už len ostáva vyčkať pár dní až týždňov, kým semiačko vypustí korienok. Pravidelne však jadro kontrolujte, či nie je príliš suché. Koreň nechajte narásť aspoň do dĺžky 4 cm. Potom si pripravte väčší kvetináč, aby ste mangu dopriali dostatočný priestor. Dôležité je jadierko zasadiť správnym smerom. A teda korienkom zapusteným nadol, nakoľko mango sa ešte na špičke - na vrchnej strane - otvorí a vykukne z neho samotná rastlinka.
- Zrelé mango sa dá v chladničke skladovať asi 2 týždne. Ovocie sa môže sušiť, mraziť, mixovať alebo variť vo forme sirupu či pyré.
- Niektorí ľudia môžu byť na mango alergickí. Pretože tieto plody patria do čeľade Anacardiaceae, sú vzdialeným príbuzným jedovatého brečtanu.

 

 

Zdroj obrázkov: pixabay