Poznáte liečivé a harmonizujúce účinky SEDMOKRÁSKY?

01.05.2017 20:30

 

Bielo-žltá kvetinka poteší každý zrak. Ľudovo sa nazýva aj babička, cigánka, iskierka, kakuša alebo zábudlivka. Jej liečivé účinky poznajú už desiatky generácií vzad. 
Kvitne od marca do októbra. Nájdeme ju na lúkach, uprostred trávnikov alebo v priekopách. Mnohí ju síce považujú za burinu, no tento prívlastok si vonkoncom nezaslúži – ukrýva v sebe obrovské množstvo liečivej energie. Zbiera sa kvet i vňať.
 
 
Legenda o sedmokráske
Nežný kvietok je zasvätený bohyni Venuši. Tá vraj kedysi pomohla láskychtivým devám zistiť, ktorý mladík je im súdený a, naopak, od ktorého majú dať ruky preč. Dievčence boli často využité a zneužité bujarými neverníkmi. Venuša sa nahnevala a na zem zoslala sedmokrásky. Jednej z dievčín pošepkala, ako kvietok zužitkovať – keď myslí na určitého junáka, musí z okvetnej časti rastlinky postupne trhať lupienky, vyslovujúc frázu „Má ma rád, nemá ma rád“. Slovná formulka pri poslednom lupeni určí, či to s ňou mladík myslí vážne, alebo ju vníma len ako dočasnú záležitosť. 
 
Fyzická liečba
Uplatňuje sa najmä pri dýchacích starostiach - kašli a zahlienení. Tlmí prejavy prechladnutia a horúčku. Odporúča sa aj osobám s reumou. Čerstvé mladé listy sa jedia ako šalát. Konzumácia byliniek nenahrádza klasickú liečbu. 
 
 
Energetická liečba
Anjeli jarnej kvetiny dodávajú radosť zo života. Zvyšujú nadšenie, vervu a optimizmus. Pomáhajú pri životných dilemách a rozhodnutiach – aby bol „verdikt“, ktorý učiníme, v súlade s Bohom aj našou vlastnou dušou. 
 
 
Zdroj obrázkov: pixabay