Príroda nás uzdravuje. Ktoré liečivky vykukujú spod zeme v aktuálnych dňoch?

22.03.2020 08:02

 

Rok čo rok trápia našincov tie isté choroby. Žiaľ, mnohé sa končia odchodom na druhý svet. Bojujeme najmä s ochoreniami srdca, ciev, hypertenziou, cukrovkou, ale i zákernou rakovinou, pričom počet osôb so zhubnými nádormi narastá. Dôvody? Dedičnosť, uponáhľaná doba, oslabené energetické telo a, samozrejme, nesprávna životospráva. Stále jeme veľa mastného a sladkého. Ak chcete s pliagami zatočiť, popri klasickej medicíne skúste siahnuť po bylinkách. Veď už i naše prababičky vedeli, že čo rastlinka, to mocný liečivý poklad. Pripravili sme pre vás jedinečné bylinkárium na aktuálne obdobie – teda na marec. Áno, už počas tretieho mesiaca vykukujú spod zeme viaceré liečivé krásavice.  
O užívaní akejkoľvek rastlinky sa radšej poraďte s lekárnikom, lekárom či liečiteľom.




Medvedí cesnak
Nájdeme ho najmä vo vlhkých lesoch, kde rastie na väčších plochách. Kuriozitou je, že stačí, ak po ňom prejdeme bosými nohami a jeho energia sa okamžite vstrebe do nášho organizmu - čiže z celého tela budeme cítiť arómu typickú pre cesnak.
Prečo nesie kúzelná bylinka prívlastok medvedí? Je to zrejme preto, že po dlhej zime sa medvede okamžite vrhnú na zelenú pochutinu, ktorá im vraj dodá vitalitu a silu. Či je to pravda, alebo nie, jedno je isté - medvedí cesnak má zázračné účinky. Reguluje vysoký krvný tlak a cholesterol. Telo zbavuje škodlivín a toxínov. Používa sa aj pri žalúdočných ťažkostiach a migrénach. Posilňuje imunitu, zabíja bacily.
Medvedí cesnak sa uplatní pri každodennom varení. Užívať ho však možno počas celého roka. Naplňte fľašu listami medvedieho cesnaku. Potom k nemu pridajte čistý alkohol, najlepšie vodku. Tinktúru odložte na tmavé miesto na dva týždne a potom preceďte.



Púpava lekárska
Za nenápadným kvietkom sa ukrýva mocná rastlina, ktorú pokojne možno nazvať divou medzi bylinami. Pomáha pri desiatkach ochorení - fyzických aj psychických. Starí arabskí či indickí lekári predpisovali púpavové esencie pri problémoch so žlčníkom aj obličkami. Azda najväčší obdiv získala v 17. storočí, keď ju bylinkári odporúčali temer na každý neduh.
Z byliniek sa konzumujú listy, kvety a korene. Stonky jedlé nie sú, ale mlieko z nich sa hodí na odstránenie kožných bradavíc. Jarné korene bývajú sladké a majú vyšší obsah fruktózy, jesenné sú horké a údajne majú silnejšie uzdravovacie schopnosti.
Čaj z púpavy dáva do poriadku lymfatický systém – kanalizáciu organizmu, pomocou ktorej sa z tela vyplavujú von škodliviny a toxíny. Bylinka posilňuje imunitu, harmonizuje tráviaci trakt, tlmí prechladnutie aj chrípkové stavy. Pomáha aj tým ľuďom, ktorých sužujú hemoroidy či kandidóza. Upravuje spánok.

Podbeľ liečivý
Bylinka má široké spektrum využitia. Je vhodná na utíšenie kašľa, lieči ochorenia pľúc a priedušiek. Zlepšuje dýchanie ako také a osvedčila sa aj v boji proti astme. Z tela odstraňuje hlieny.
Podbeľ možno používať aj na vyplachovanie ústnej dutiny pri zápaloch sliznice.
Povzbudzuje organizmus a zlepšuje chuť do jedla. Čerstvo natrhané lístky – priložené na pleť – eliminujú ochorenia kože.

Lopúch
Lopúch je nielen liečivou rastlinou. V mnohých krajinách sa používa na priamu konzumáciu. V Japonsku ho pestujú v záhonoch na záhradkách a za najchutnejšie z neho pokladajú mladé listy či stopky.
Prípravky z rastliny harmonizujú urogenitálny trakt, podporujú vylučovanie moču a potu. Používajú sa na liečbu niektorých kožných ochorení, zápalových procesov na sliznici úst, v hrdle, horných dýchacích cestách a tráviacom trakte. Lopúch zlepšuje metabolizmus.

Breza
Breza je strom so štíhlym kmeňom a s výrazne bielou kôrou. Naše prababičky tvrdili, že objímaním dreviny sa človek zbavuje psychických a nervových ťažkostí. Z brezy sa zbierajú mladé lepkavé, ale už dobre vyvinuté listy asi dva mesiace po vypučaní. Vtedy obsahujú najviac prospešných látok. Brezové listy pomáhajú najmä pri reumatizme a dne, ale aj pri chorobách vylučovacích orgánov. Liečia ochorenia žalúdka, likvidujú hemoroidy.



Ďalšie marcové liečivky:
Baza čierna - pomáha pri prechladnutiach. Je súčasťou detoxikačných kúr. Zvyšuje imunitu.

Borievka obyčajná - odporúča sa na celkové prečistenie organizmu. Osoží obličkám a močovým cestám. Siahať po nej by mali aj osoby s reumou.

Prvosienka jarná – liečivý dar bylinky spočíva v saponíne, ktorý zrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje odkašliavanie.

Sedmokráska obyčajná – blahodarne vplýva na pečeň. Odporúča sa tiež pri ochoreniach žlčníka a sleziny, ako aj pri zápaloch v lonovej oblasti.

Pľúcnik lekársky – bylinka je nápomocná najmä pre respiračných ťažkostiach. Harmonizuje lymfu.

 

 

Zdroj ilustračných obrázkov: pixabay