Veľký ŠKOLOSKOP pre vaše ratolesti. Takto sa budú učiť, takéto budú mať priateľstvá, toto ich čaká...

06.09.2023 07:32

 

August uzatvoril leto. V septembri zasadli do školských lavíc tisíce mladých ľudí. To, či sa im bude, alebo nebude dariť, závisí od viacerých faktorov. Prvoradá je snaha, zdravá ctižiadostivosť, túžba rásť. Svoju rolu však zohrávajú astrologické princípy – teda fakt, pod akými hviezdami je daný človek narodený. Spoznajte bližšie svoje znamenie zvieratníka. Ale aj to, čo či bude učenie sa v nadchádzajúcich mesiacoch radosťou, alebo – naopak – mučením.

 

 

Baran (21.3. - 19.4.)

Všeobecne o malých a mladých Baranoch

Takzvané deti ohňa sa učia rady. Zvyčajne „lúskajú“ jednu knihu za druhou. To u nich rozvíja slovnú zásobu, ale aj schopnosť komunikovať, prejavovať sa, „predávať“ sa svetu. V škole bývajú priame a spontánne. Kým ich spolužiaci ešte len uvažujú nad odpoveďou, „Barančatá“ sa už netrpezlivo hlásia. Sú to jedinci s „tvrdou hlavou“, a preto sa môže stať, že keď sa zatnú, určité predmety ignorujú. Niekedy vstupujú do konfliktov s autoritami – neznesú, keď im ktokoľvek protirečí. Pri výchove malých Baranov sa vyžaduje zvýšená disciplína – aby sa správne zacielil ich temperament. Ak je živlu ohňa príliš, odporúčajú sa mimoškolské aktivity – napríklad také, ktorých menovateľov sú bojové umenia. „Barančatá“, ktoré končia základnú školu, by si mali vyberať z takých stredných škôl, kde môžu uplatniť svoju dynamickú povahu. Z Baranov sú vynikajúci športovci, tréneri, policajti, hasiči. Vzhľadom na ich „napredovačnú“ povahu môžu fungovať aj ako šikovní manažéri alebo podnikatelia. V prípade, že vykonávajú robotnícke funkcie, uplatnia sa v odvetviach, ktoré sú spojené s kovmi, chemikáliami, ohňom či mäsom.
Vízie pre deti na základnej škole

Rozbeh môže byť zložitejší. V mysli sa budete stále vracať k prázdninám a ničnerobeniu. A tiež ku kamarátom, ktorých ste počas horúcich mesiacov spoznali. Čoskoro však zistíte, že v škole treba „makať“ – a nie snívať. Nepotrvá dlho – a naštartujete svoje Ja. Hviezdy vám prajú, učenie pôjde jedna radosť. Učitelia ocenia vaše kvality. Dobrou správou tiež je, že v radoch rovesníkov objavíte množstvo nových priateľov – aj takých, ktorí budú po vašom boku stáť dlhé roky. Najlepší bude október.

Vízie pre stredoškolákov

Dbajte na to, aby ste „neflákali“ učenie – budete mať k tomu sklony. A to nielen preto, že sa vám vzdelávanie môže zdať nudné, ale aj kvôli tomu, že vo vašej blízkosti sa zjavia spolužiaci či kamaráti, ktorí vás budú chcieť zviesť na zlé chodníčky, teda na záškoláctvo. Majte vlastný rozum. Uvedomte si, že školu potrebujete, a to kvôli perspektívnej budúcnosti.

Vízie pre vysokoškolákov

Vo vzduchu visia citové problémy. Alebo tiež rodinné starosti. Všetky tieto aspekty nabúrajú vašu pohodu. A preto sa na vzdelávanie nebudete vedieť adekvátne sústrediť. To, čo ste v minulosti vstrebali do šedej kôry v priebehu hodinky, dvoch, vám teraz potrvá celý deň. Snažte sa o to, aby emočné patálie, ktoré prežívate, v čo najmenšej miere zasiahli do vášho učenia.

 

Býk (20.4. - 20.5.)

Všeobecne o malých a mladých Býkoch

Zemské znamenie zvieratníka pôsobí komótne. Disponuje konzervatívnym, no precíznym myslením, a preto mu istý čas trvá, kým vstrebe nové poznatky. Čo si už však raz osvojí, zo šedej kôry nevypustí. Malí Býci obdivujú múdrosť dospelých jedincov, a preto sa chcú zmocniť pomyselnej roly najobľúbenejšieho žiaka svojho učiteľa. Bývajú nenápadní, no ak treba, vystrčia pomyselné rožky a prezentujú svoje danosti. Dieťa narodené v znamení Býka – ovládaného Venušou – ostatné deti zväčša rešpektujú, no ak je príliš utiahnuté, môže sa stať terčom šikanovania či manipulácie. Svoje emócie si často necháva vo svojich útrobách, a preto sa od jeho rodičov vyžaduje, aby s ním dostatočne komunikovali. Dlhodobo usadené a nevyjavené pocity sa môžu pretaviť do zdravotných neduhov – spojených s respiračným aparátom alebo s kožou. Býci sú zvedaví a radi hľadajú odpovede na všetky životné otázky. Problémy v škole im môže spôsobovať spomalenosť. Mladí Býci by si mali vyberať také učebné odbory, ktoré sú späté so zemou, pôdou alebo prírodou. Uplatnia sa však aj v odvetviach, ktorých menovateľom je tvorivosť, kreativita, múza ako taká. Mnohí Býci v dospelosti radi pracujú s papiermi či dokumentmi.

Vízie pre deti na základnej škole

Šikovnosť a obratnosť vám chýbať nebude. Ak si niečo zaumienite, aj to uskutočníte. Nebojácne. Najviac sa vám bude dariť počas apríla a mája. V týchto mesiacoch môžete zažiariť. A v prípade potreby aj vylepšiť si doterajšie známky. Úspech nadchádzajúcich mesiacov bude závisieť aj od schopnosti správne si zorganizovať takzvaný životný čas. Popri povinnostiach nezabúdajte na adekvátny relax – napríklad vo forme športovania pod holým nebom. Dbajte tiež na to, aby ste dostatok času trávili s vlastným Ja a dostatok zas s rodinou či priateľmi.

Vízie pre stredoškolákov

Nasledujúci školský rok bude dynamický. Niekedy až príliš. Nadobudnete pocit, že deň má sotva 10 hodín. Všetko pôjde rýchlo – a vo vás sa tak vytvorí presvedčenie, že niektoré „veci“ nezvládate. Dôležité bude, aby ste nepodliehali stresovým faktorom alebo panike. Uvedomte si, že to, čo nestihnete teraz, môžete „doklepnúť“ zajtra alebo počas ďalších dní. Nesnažte sa všetko riešiť okamžite – ubudla by vám energia.

Vízie pre vysokoškolákov

Hviezdna ríša odporúča, aby ste sa v nasledujúcom období riadili výsostne vlastným Ja. Teda pomyselnými šepotmi duše. Zabudnite na to, čo chcú iní – rodičia či kamaráti. A tiež na to, čo od vás vyžaduje spoločnosť. Buďte sami sebou. A rozhodujte sa tak, ako to v danej chvíli cítite. Časom zistíte, že „samo-verdikty“ boli tým najlepším riešením.

 

Blíženci (21.5. - 21.6.)

Všeobecne o malých a mladých Blížencoch

Malí Blíženci – nositelia vzdušného znamenia zvieratníka – bývajú všestranne nadaní. Niekedy však nevedia, do čoho skôr investovať energiu, a tak sú ich záujmy roztrieštené.  Často sa stáva, že odštartujú viacero aktivít naraz, no keďže sa v mase úloh, takpovediac, stratia, do úspešného konca nedovedú ani jednu zo započatých činností. Je preto nevyhnutné, aby v nich rodičia cibrili schopnosť zanietiť sa pre jednu konkrétnu vec – a nie pre viacero výziev naraz. Vzdušné deti sú majstrami informácií – vedia ich zberať, spracovať a šíriť ďalej. Disponujú špecifickou schopnosťou komunikácie, ale aj presviedčania druhých. Okolie očaria brilantnými vyjadrovacími schopnosťami – vďaka čomu ich pedagógovia zbožňujú. Sú prispôsobiví, spoločenskí, milujú zmeny a zvraty. Oplývajú zdravou zvedavosťou. Muchou malých Blížencov býva fakt, že nevedia dodržiavať termíny. Občas sú nezodpovední a nevyspytateľní. Chcú všetko ihneď a žijú príliš rýchlo. Nosia v sebe ustavičné napätie, ktoré môže ústiť do zdravotných neduhov. Blíženci, ktorí končia základnú školu, by si mali vyberať odbory, ktoré súvisia s komunikáciou alebo hrou. Sú z nich dobrí novinári alebo organizátori voľného času. Uplatnia sa tiež v cestovnom ruchu či pedagogike. Blížencov bavia cudzie jazyky. V dospelosti často odchádzajú do cudziny.

Vízie pre deti na základnej škole

Knihy alebo učebnice pôjdu bokom. Do vzdelávania sa vám nebude chcieť. Pustíte sa do všetkého možného – len do učenia nie. Hviezdy radia, aby ste svoje pohodlné alebo nečinné Ja „prebili“ aktívnou energiou. Ak tak neurobíte, môžete to oľutovať. V žiackej knižke sa vám objavia nepekné známky. A tie by na seba „nabalili“ ďalšie problémy, napríklad aj také, ktoré sa týkajú domáceho prostredia. Rodičia by vám vplyvom nevyhovujúceho prospechu mohli zakázať isté aktivity. Trebárs i prácu za počítačom či manipuláciu s mobilom. A to by ste zvládali veľmi ťažko.

Vízie pre stredoškolákov

Nasledujúce mesiace budú plné zábavy. Etapa, ktorá sa pred vami otvára, žičí najmä kamarátstvam. Oživia sa staré alebo vytvoria nové priateľstvá. Na obzore sú zaujímavé stretnutia, ale aj oslavy či párty. To je všetko v poriadku; popri pomyselnom životnom žúrovaní však nezabúdajte na vzdelávanie. Hrozí, že ho zanedbáte. A potom by sa mohla túžba po vysnívanej budúcnosti – či už v podobe vysokej školy, alebo kvalitnej práce – rozpadnúť ako domček z karát.

Vízie pre vysokoškolákov

Pod kontrolou majte výdavky. Vo vzduchu visí hrozba, že počas nadchádzajúceho obdobia miniete viac ako treba – a to na zbytočnosti či malichernosti. Napríklad i také, ktoré súvisia so zábavou alebo s cestami. A tie momentálne až tak veľmi nepotrebujete. Pokúste sa existovať v zdravo šetrnom a hospodárnom režime. Skúšky budete zvládať ľavou zadnou. A rovnako aj písanie seminárok. 

 

Rak (22.6. - 22.7.)

Všeobecne o malých a mladých Rakoch

Raci – nositelia vodného znamenia zvieratníka – patria do rodiny senzitívnych ľudí, a to spolu so Škorpiónmi a s Rybami. Tento „rozmer“ sa prejavuje už v útlom veku – malým Rakom prináša uzavretosť a existovanie vo vlastných svetoch, no na strane druhej aj veľké srdce prahnúce po tom, aby mohlo pomáhať iným. Raci sú zraniteľní – často sa stávajú obeťami šikanovania, najmä emočného. Ťažko znášajú negatívne hodnotenia, žijú v akejsi bubline, s ostatnými deťmi si nerozumejú a kamarátov si vyberajú náročným sitom. Majú nos na dobrých a zlých ľudí. Osobnosť malého Raka sa vyvíja pomaly, no na konci školskej dochádzky sa naplno prejavia jeho jedinečné schopnosti. Býva umelecký nadaný, má veľkú predstavivosť a bohatú fantáziu. Práve tá niekedy spôsobuje, že lieta v oblakoch, zabúdajúc na reálny život. „Ráčikovia“ pôsobia v školskom prostredí ako pomyselné šedé myšky a čakajú na to, kedy v nich učiteľ objaví kvality duše. Ak sa uchopia správnym spôsobom, z Rakov sa stávajú pracovití ľudia so silnou schopnosťou meniť svet k lepšiemu. Takzvané vodné deti, ktoré končia základnú školu, by mali okúsiť odbory súvisiace s umením. Uplatnia sa aj v zamestnaniach so sociálnym fluidom. Z Rakov bývajú kvalitní učitelia, vychovávatelia, opatrovatelia, ale aj veterinári.

Vízie pre deti na základnej škole

Učenie budete zvládať bezproblémovo. Viac-menej všetky predmety vám pôjdu ľavou zadnou. Prispeje k tomu nielen vaša šikovnosť a zanietenosť, ale aj náklonnosť zo strany pedagógov. „Muchou“ nadchádzajúceho obdobia sa stanú medziľudské vzťahy. Je možné, že sa často budete cítiť sám alebo sama. Dokonca hrozí, že sa od vás „odpoja“ doterajšie spriaznené duše – kamaráti či kamarátky. Nevnímajte to ako pohromu. V istých etapách človek musí existovať v „objatí“ s vlastnou dušou. A čo sa týka „selekcie“ priateľov – nie je to na škodu. Aspoň uvoľníte priestor pre nové osôbky.

Vízie pre stredoškolákov

Na obzore je citové obdobie. Zrejme sa do niekoho zamilujete. Alebo sa ktosi zaľúbi do vášho Ja. Uvedomte si, že láska patrí k životu – a kvitne v každom veku. Pozitívnym emóciám sa otvorte – samozrejme, za predpokladu, že k dotyčnej osobe niečo cítite. Jedinou výstrahou z hviezd je, aby ste vplyvom romantickým prechádzok či ponocovania pri písaní zaľúbených sms-iek nezanedbávali výučbu.

Vízie pre vysokoškolákov

Zažiť môžete stresujúce obdobie. Na vašich pleciach sa objavia početné povinnosti. Mali by ste si v nich od začiatku spraviť poriadku – a najskôr riešiť tie, ktorých realizácia nepočká; až potom tie ďalšie. Nezaoberajte sa všetkým naraz. Duchovné sféry tiež odporúčajú, aby ste korigovali svoje náladové a „výbojné“ správanie. Vplyvom neho si môžete pohnevať nielen priateľov, ale aj profesorov.

 

Lev (23.7. - 22.8.)

Všeobecne o malých a mladých Levoch

Levie deti sú od útleho veku špecifické – rady prezentujú svoje ja. Predvádzajú sa, ukazujú silné stránky osobnosti. Drieme v nich „kód“, že sú niečím výnimočné – a podľa toho sa musia aj správať. Chcú sa blysnúť za každých okolností. Túžia po vzdelaní, škola ich zväčša baví a učia sa pomerne rýchlo. A to hlavne vtedy, keď ich rodič za každú vynikajúcu známku adekvátne ohodnotí – slovom alebo darčekom. Leva motivuje uznanie. Je náročný a prahne po tom, aby vynikol – niekedy aj na úkor ostatných. V praxi to prináša rivalov v školských „vodách“. Spolužiakov rád poučuje – má mentorský tón v hlase. Neznesie, keď je niekto iný stredobodom pozornosti. Vďaka silnej charizme si dokáže na svoju stranu získať mnohých učiteľov. Potom mu už nič nebráni v tom, aby získal status najlepšieho či najšikovnejšieho žiaka. Levovi nechýba ctižiadostivosť a ak je jeho energia správna zacielená, dokáže aj nemožné. Rodičia by v ňom však mali posilňovať vedomie, že nikdy si nesmie svoje blaho budovať na nešťastí či porážke iného človeka. Prehnaná súťaživosť vedie k zdravotným problémom. Malého Leva treba učiť pokore, zdravej skromnosti a schopnosti znieť kritiku. Levíčatá by si v rámci štúdia mali vyberať také odbory, ktoré im v budúcnosti zabezpečia vedúce posty v zamestnaní. Z ohnivých bytostí sú aj vynikajúci obchodníci.

Vízie pre deti na základnej škole

Učenie vás bude baviť. „Zhltnete“ jednu knihu za druhou. Dokonca vás oslovia aj také oblasti či sféry, v ktorých ste dosiaľ „neplávali“. Rok, ktorý sa pred vami otvára, žičí nielen vzdelávaniu ako takému, ale aj mimoškolským aktivitám. Pouvažujte, na aký krúžok by ste chceli chodiť. Nebolo by na škodu, keby jeho obsah korešpondoval s tým, čomu sa chcete venovať v dospelosti. Ak budete v tomto smere oscilovať, poraďte sa s otcom alebo matkou. Ich usmernenie bude správne. A ešte jedna rada: nečítajte po večeroch pri slabom svetle. Škodíte svojim očiam.

Vízie pre stredoškolákov

Nachádzate sa pod senzitívnymi hviezdami. V praxi to môže priniesť precitlivenú povahu. Zrejme budete emotívne reagovať na všetko, čo sa okolo vás udeje. Aj na to, čo sa týka vášho Ja, ale aj na to, čo súvisí s vašimi blízkymi. Ak budú dané emócie v prijateľnej podobe, neriešte ich. V prípade, že by ste však zaregistrovali prehnanú „pocitovosť“ – ústiacu do nepríjemných duševných stavov, s rodičmi zájdite k psychológovi. Starať sa treba nielen o telo, ale aj o dušu.

Vízie pre vysokoškolákov

V nadchádzajúcich mesiacoch sa z vás vykľuje sebavedomá bytosť. A to nie je všetko. Okrem sebaúcty posilníte aj osobnostný šarm a sexepíl. Na základe toho vám okolie bude kľačať pri nohách – a znesie vám aj modré z neba. Na profesorov budete pôsobiť rázne a rozhodne, na spolužiakov ako „kráľ“ či „kráľovná“. Pamätajte však, že ani so sebavedomím to neslobodno preháňať; hranice medzi ním a pýchou sú tenké.

 

Panna (23.8. - 22.9.)

Všeobecne o malých a mladých Pannách

Malé Panny bývajú zodpovedné. K zvereným úlohám pristupujú naplno a precízne. Sú spokojné, keď majú poriadok v aktovke, na školskej lavici, doma na stole, ale i v hlave. Od útleho veku potrebujú stabilné a fixné prostredie. Ak im ho niekto naruší, bývajú nespokojné. Panny sú inteligentné, zvedavé a poslušné. Rodičov alebo učiteľov hnevajú len málokedy. Drieme v nich kritickosť voči vlastnému Ja. Často si neveria a podceňujú svoje schopnosti. Absentujte u nich zdravá sebaláska a sebaúcta. Aj preto by mali ich matky či otcovia pracovať na permanentnom cibrení sebahodnoty – schopnosti uznať si vlastné kvality a prezentovať ich smerom von.  Malým Pannám síce chýba priebojnosť a súťaživý duch, no spoľahlivým a zodpovedným prístupom si väčšinu pedagógov získajú na svoju stranu. Ak ich niekto raní alebo poníži, uzatvoria sa do pomyselnej škrupiny a stávajú sa pasívne či naoko lenivé. Kamarátov si vyberajú, pretože sú náročné. Rady však pomôžu tým, čo to potrebujú. Niekedy sa môže stať, že na nich okolie energeticky ryžuje. Aj preto by sa mali naučiť hovoriť „nie“. Panny by sa mali v rámci štúdia uberať zdravotníckymi alebo sociálnymi smermi. Zo zemských bytostí sú tiež šikovní fyzioterapeuti alebo maséri.

Vízie pre deti na základnej škole

Vaša hlava bude pracovať na sto percent. Na jednej strane ide o pozitívny jav. Vedomosti sa vám do šedej kôry „nasypú“ rýchlosťou blesku. Disponovať budete analytickým a aj komunikatívnym Ja. Hlava však vie byť aj pomyselným nepriateľom – a to vtedy, keď funguje v „premrštenej“ podobe. Ustriehnite, aby ste neuvažovali až príliš, a to nad „vecami“, ktoré aj tak nezmeníte. Naučte sa vypínať mozog, napríklad športom, počúvaním hudby alebo jednoduchými meditačnými cvičeniami. V novom školskom roku sa vás čaká veľa zaujímavých výletov.

Vízie pre stredoškolákov

Zvyčajne používate vlastný rozum – a neriadite sa inými. V nadchádzajúcich mesiacoch sa však ocitnete pod takými hviezdami, ktoré môžu váš um potlačiť, vplyvom čoho sa dostanete pod „nadvládu“ iných. V praxi to prinesie nielen prehnané prispôsobovanie sa okoliu, ale aj riziko, že vás ostatní presvedčia o vlastných pravdách, prípadne vás navedú na zlé chodníčky. Včas tieto tendencie ustriehnite. A za každých okolností sa „držte“ svojských optík.

Vízie pre vysokoškolákov

Hviezdy varujú pred „samotárčením“. Hoci si myslíte, že existovanie v „objatí“ s vlastnou dušou vám prinesie šťastie a spokojnosť, pravda je iná. Ak by ste ostávali v osamelom režime – bez „štipky“ spoločenskosti – vaša „duševnosť“ môže chradnúť. Aspoň raz za čas vybehnite do milej spoločnosti. Učenie zvládať budete, a to na jednotku. Naučte sa prijímať pochvaly. Aj takto dáte svojmu Ja najavo, že si ho vážite.

 

Váhy (23.9. - 23.10.)

Všeobecne o malých a mladých Váhach

Váhy sú od útleho veku citlivé, ale aj šarmantné a elegantné. Zväčša z nich „prýšti“ harmónia a pokoj. Deti Venuše rady pomáhajú. Bývajú zvedavé, a preto ustavične prahnú po nových vedomostiach. Drieme v nich rétorický talent. Vyjadrujú sa diplomaticky a zdvorilo, čo je veľkým plusom pri zapáčení sa učiteľom. So spolužiakmi si väčšinou rozumejú. Cítia sa dobre v spoločnosti – nie v osamotenom „móde“. Pomyselnú stopku však dávajú takým deťom, z ktorých sála agresivita a bojovnosť. Váhy sú majstrami v hľadaní kompromisov. Neznesú hádky a výmeny názorov – radšej z nich utečú. Sú to spravodliví a korektní jedinci. Potrebujú dávať aj brať. Deti, ktoré prišli na svet vo vzdušnom znamení zvieratníka, majú rady voľnosť a slobodu – niekedy ich rodičia alebo pedagógovia nevedia správne „uchopiť“. Občas pred dospelými jedincami taja dôležité informácie, čo vytvára dojem nezhovorčivosti, či dokonca lživosti. Rodičia by mali ustriehnuť aj to, aby ich deti neboli lenivé – malé Váhy k tomu mávajú sklony. Nakoľko oplývajú bohatou fantáziou a pestrou obrazotvornosťou, vynikajú predovšetkým v umeleckým predmetoch či sférach. Váhy môžu nájsť šťastie aj v právnom sektore, napríklad v mediácii.

Vízie pre deti na základnej škole

Ocitáte sa pod hviezdami, ktoré vo vás ustavične naštartujú pomyselné životné motory. Aj preto možno očakávať, že budete aktívnou osôbkou, ktorá kráča za tým, po čom túži. V podstate sa nezastavíte – jednu úlohu vystrieda ďalšia. A tú zas ďalšia. Popri mase povinností nezabúdajte na oddych či relax. Uvedomte si, že človek sa nesmie preťažovať, a to ani v mladom veku. Vo „vejári“ spolužiakov sa vyhýbajte takým jedincom, ktorí často klamú alebo podvádzajú. Pre vaše Ja by neboli dobrým vzorom.

Vízie pre stredoškolákov

Je možné, že v rodinných „vodách“ čosi škrípe. Možno registrujete disharmóniu medzi rodičmi, možno celostný familiárny nepokoj. Žiaľ, ani nasledujúce mesiace neprinášajú v tomto smere zmenu. Vašou úlohou je – aj keď to nebude jednoduché – starosti „dospelákov“ neriešiť. A tieto energie „nevpúšťať“ do svojich útrob. V opačnom prípade vám to psychicky ublíži. A to by v praxi prinieslo zlú sústrednosť, a teda aj horšie výsledky v škole.

Vízie pre vysokoškolákov

V nasledujúcich mesiacoch opekniete. Aj fyzicky, aj duševne. Ak ste dosiaľ pôsobili ako pomyselná šedá myška, teraz sa z vášho Ja vykľuje sebavedomá bytosť, ktorá dokáže oslniť viac-menej každého. Na základe toho, že sa budete viac starať o seba samu či seba samého, je možné, že vzdelávanie sa presunie na druhú koľaj. Hviezdy v tom však problém nevidia. Aj keď trošku poľavíte v učení, na výsledkoch sa to odrazí len v minimálnej podobe.

 

Škorpión (24.10. - 22.11.)

Všeobecne o malých a mladých Škorpiónoch

Vodné znamenie zvieratníka patrí do spektra najhĺbavejších ľudí, ktorí vždy potrebujú nájsť merito veci. Tento aspekt už možno postrehnúť aj u detí – ustavične sa čosi pýtajú, zaujímajú sa o mystérií života i vlastného Ja. Povrchné odpovede ich neuspokoja. Malé škorpiónie bytosti bývajú bystré a vnímavé. Rady nasávajú nové poznatky. Musia byť však podávané netradičným, originálnym a trochu magickým spôsobom. Ak ich učiteľ alebo rodič nudí, dajú mu to patrične pocítiť – nezáujmom, apatiou, prípadne i „pichľavými“ komentármi. Pomyselné deti vody veľmi ťažko znášajú, keď ich niekto neprávom potrestá – potom sa v ich očiach stáva celoživotným nepriateľom. Nekorektnosť neznesú ani vtedy, keď sa dotýka ľudí, na ktorých im záleží. Vo všeobecnosti platí, že sú náchylné na skrivodlivosť rôzneho druhu. V Škorpiónovi drieme hnacia sila – platí, že viac-menej všetko, čo si zaumieni, aj docieli. Nerobí to však súťaživým spôsobom, ale nevšednými technikami, ktoré môžu byť pre iných ľudí naoko skryté. Škorpiónie deti nemajú veľa kamarátov, a to kvôli náročnému Ja. Kresať by mali precitlivenosť, vzťahovačnosť a náladovosť. Zo Škorpiónov sú brilantní psychológovia, grafológovia, ale aj detektívi či vyšetrovatelia. Lákajú ich aj zdravotnícke alebo ezoterické disciplíny.

Vízie pre deti na základnej škole

Ak ste v uplynulom školskom roku tápali alebo sa trápili, vedzte, že starosti tohto typu v nadchádzajúcich mesiacoch odznejú. Dobrou správou je, že ani sa o to nebudete musieť pričiniť vlastnou silou; problémy zaniknú viac-menej samy. Z vášho okolia zmiznú nepriatelia v podobe agresívnych spolužiakov. A rovnako sa zmení aj postoj pedagógov k vášmu Ja. V prípade, že na vás istý učiteľ „sedel“, nastane náprava. S výučbou patálie mať nebudete. Práve naopak – nové vedomosti vás oslovia, a preto sa do šedej kôry vstrebú rýchlosťou blesku. 

Vízie pre stredoškolákov

Vo vzduchu visí „pretlakovanosť“. Všetkého bude akosi priveľa. Aj učenia, aj starostí v rodine, aj problémov s vlastným Ja. Výzvou duše je, aby ste starostiam nepodľahli. A pokúsili sa nad ne povzniesť. V nasledujúcich mesiacoch bude dôležité správne sa ventilovať. Ideálnym variantom je šport – napríklad plávanie. Ste vodným znamením zvieratníka – a toto znamenie potrebuje živel vody ako soľ.

Vízie pre vysokoškolákov

Ste empatickým človekom. A často pomáhate. Už v predošlom období ste sa však presvedčili, že tento „trend“ vám príliš neprospieva. Veľakrát sa vám stalo, že ste inej bytosti podali prst – a ona vychmatla celú ruku. V nasledujúcej etape dbajte na princípy rovnováhy a reciprocity. Nielen dávajte, ale aj berte. A zbavte sa ľudí, ktorí iba berú, no neposkytujú absolútne nič.

 

Strelec (23.11. - 21.12.)

Všeobecne o malých a mladých Strelcoch

Deti, ktoré prišli na svet v ohnivom znamení zvieratníka, sa do školy zväčša tešia. Je pre ne pomyselnou studnicou nových poznatkov, ktoré milujú. Hlad po informáciách ich poháňa vpred. Sú to zhovorčiví a komunikatívni jedinci, ktorí sa radi vyjadrujú k rôznym životným témam. Mnohým „Strelčatám“ vyhovuje pokrokový vzdelávací systém – pretože klasické techniky alebo metódy ich nudia. Dieťa ohňa autority registruje, no často nerešpektujte. Učitelia musia byť tolerantní k jeho neposednosti, ale aj priamočiarosti. Ostatných spolužiakov väčšinou vedie – má v rukách pomyselné žezlo prirodzenej dominancie a mentorstva. Nechýba mu dobrodružný duch – rád sa púšťa do nových výziev. Malým Strelcom treba nájsť pestrý program na vybitie energie – v opačnom prípade môžu byť pre rodičov či pedagógov riadne tvrdým orieškom. Zvládajú vzdelávanie aj mimoškolské činnosti. Počas štúdia ich to ťahá do zahraničia – a preto je dôležité, aby absolvovali výmenné pobyty či jazykové kurzy v cudzine. Strelecké bytosti sú väčšinou usmievavé a optimistické deti, neznášajúce samotu. Niekedy u nich treba kresať ego – a to pre absentujúcu pokoru. Nositelia ohnivého znamenia by mali študovať také odbory, ktoré sú spojené s cestami či cestovných ruchom. Zo Strelcov sú tiež šikovní tréneri alebo cvičitelia. Uplatnia sa aj ako hovorcovia, právnici, filozofi alebo politici.  

Vízie pre deti na základnej škole

Hviezdna ríša varuje pred nakladaním si príliš veľkého „nákladu“ na vlastný chrbát. V novom školskom roku vás osloví mnoho nových podnetov – krúžkov aj mimoškolských aktivít. V tomto smere by ste sa mali držať hesla – Trikrát meriam, raz režem. Nepúšťajte sa spontánne do všetkého, čo vám, ako sa hovorí, cinkne do nosa. Najskôr si spravte analýzu možných činností. Zvážte za aj proti. A potom si vyberte jednu, maximálne dve aktivity, do ktorých „vrazíte“ pozornosť. Ak by ste riešili všetko a okamžite, vaše Ja sa rýchlo unaví.

Vízie pre stredoškolákov

V nadchádzajúcich mesiacoch budete silným jedincom, ktorý sa ničoho nebojí. Výzvy života zvládnete ľavou zadnou. V škole sa z vás vykľuje bytosť, ktorá vie zareagovať na všetky učiteľské otázky. Tento „jav“ môže na niektorých spolužiakov pôsobiť záporne – a nazvú vás „šplhúňom“ či človekom, ktorý všade bol a všetko videl. Nič si z toho nerobte. V podstate vám iba závidia.

Vízie pre vysokoškolákov

So vzdelávaním ako takým problém mať nebudete. Problém sa však môže objaviť v rámci vzťahu študent verzus pedagóg. Je možné, že si s istým profesorom alebo profesorkou „nesadnete“. Vo vzduchu visia názorové rozkoly. Pamätajte, kto je „podriadený“ a kto „nadriadený“. Radšej zatnite zuby – a uvedomte si, že autoritu treba rešpektovať, aj keby v danej chvíli nemala pravdu.

 

Kozorožec (22.12. - 20.1.)

Všeobecne o malých a mladých Kozorožcoch

Kozorožcov ovláda element zeme, čo v praxi znamená, že v živote potrebujú cítiť pevnú pôdu pod nohami. Takto fungujú aj malí Kozorožci – prahnú po presnom „nalinajkovaní“ dňa. Ak je vnútri nich aj okolo nich nastolený prísny poriadok, darí sa im so všetkými odštartovanými úlohami. Naopak – rozlietané myšlienky alebo „bordel“ v školskom prostredí či v detskej izbe prináša neúspech. „Kozorožčatá“ patria do skupiny trpezlivých detí s pevnou vôľou. Ak si niečo zaumienia, dosiahnu to – a nehľadia na názory okolia. Občas v nich drieme prehnaná súťaživosť a školský karierizmus, pre ktorý si môžu vyslúžiť prívlastok „šplhúni“. Pedagógovia oceňujú ich cieľavedomosť a kvalitné organizačné schopnosti. Ak niečo sľúbia, väčšinou to aj dodržia. Malý Kozorožec býva samotársky a priateľov si vyberá zvláštnym sitom. Rozumie si skôr so staršími osobami. Oplýva konzervatívnym myslením. „Slabinou“ býva nekomunikatívnosť. Deti, ktoré končia školu, by si mali vyberať z takých študijných odborov, ktorých menovateľom je „presné oko“. Uplatnia sa ako matematici, programátori, IT-špecialisti, ale aj účtovníci, daňoví experti či administrátori.

Vízie pre deti na základnej škole

Nachádzate sa pod pomyselnými medziľudskými hviezdami. V novom školskom roku bude dôležité správne fungovať na „interpersonálnej“ báze – čiže si vytvárať pekné a hodnotné vzťahy. Neizolujte sa, neschovávajte sa v pomyselnej ulite, nemajte status „geroja“, ktorý nič a nikoho nepotrebuje. Vedzte, že priateľstvá, ktoré vybudujete v nadchádzajúcich mesiacoch, vás môžu sprevádzať dlhé roky, prípadne aj celoživotne. Učenie vám pôjde relatívne ľahko; dbajte však na to, aby ste nezleniveli, napríklad ustavičným pozeraním do mobilu alebo tabletu.

Vízie pre stredoškolákov

Dbajte na to, aby ste sa obklopovali správnymi ľuďmi. Je možné, že v nasledujúcom období sa vo vašej blízkosti mihnú osoby, ktoré by vás mohli navádzať na zlé chodníčky, dokonca aj také, ktorých „menovateľom“ je fajčenie, popíjanie či skúšanie návykových látok. Takýchto jedincov odignorujte. A radšej odštartujte pomyselné dialógy so spolužiakmi či kamarátmi, ktorí síce nie sú „cool“, no majú srdce na správnom mieste.

Vízie pre vysokoškolákov

Študentský život vám pôjde jedna báseň. Všetko, čo si zaumienite, zreálnite. A aj keď to nebude v dokonalej podobe, vášmu Ja to postačí. V podstate platí, že nadchádzajúcim akademickým rokom „preplávate“ bez ujmy. Zvládnete skúšky, seminárky, prípadne i prax. Vo vzduchu visí aj zaujímavá cesta do zahraničia spojená s výučbou. Vďaka nej vytvoríte nové priateľstvá.

 

Vodnár (21.1. - 18.2.)

Všeobecne o malých a mladých Vodnároch

Dieťa – Vodnár je priam zázračnou bytosťou. Má svojský svet, v ktorom funguje bez ohľadu na to, čo si myslí okolie. Možno ho nazvať individualistom s unikátnou životnou optikou aj filozofiou, ktorej nemusí rozumieť každý dospelý jedinec. Deti Uránu sú často neuchopiteľné a nepochopiteľné. K úlohám pristupujú inak než rovesníci. Snažia sa o originalitu. Milujú voľnosť, ľahkosť, slobodu. Neznášajú to, čo sa musí, čo je konvenčné a „nalinajkované“. Vo Vodnároch drieme kreatívna duša. Na okolie pôsobia zvláštne, a preto sa im niektorí ľudia vyhýbajú. Kamarátov majú pomenej. Ak sa v nich prebudí rebelantský duch, môžu poriadne vystrájať – najmä v období puberty. Nositeľ vzdušného znamenia zvieratníka len málokedy vyniká vo všetkých predmetoch. Tie, ktoré ho bavia, kladie na piedestál. Naopak, tie, čo sú mu cudzie, ignoruje. Občas máva problém sú sústredenosťou. Deti, ktoré končia školu, by si mali vyberať z odborov, ktorých menovateľom je pokrok a progres. Uplatnia sa ako šikovní informatici, meteorológovia, vynálezcovia či astronómovia. Dobré vyjadrovacie schopnosti zužitkujú v profesiách, ktoré sú spojené s komunikáciou alebo šírením informácií. Vodnárov priťahujú všetky tvorivé profesie.

Vízie pre deti na základnej škole

Nasledujúce mesiace nebudú úplne jednoduché. Ak vám šlo učenie v predošlom období ľahko a hladko, teraz nastúpia patálie. Skrátka, učivo sa vám bude do šedej kôry vstrebávať „kostrbato“. Našťastie, pôjde len o niektoré predmety. V tomto smere sa odporúča pomoc zo strany rodičov. Prípadne aj doučovanie. Na jeseň môžete prežiť prvú školskú lásku, zrejme platonickú. Napíšete, alebo aj dostanete zaľúbený list. V zimných mesiacoch si dávajte pozor na drobné úrazy dolných končatín, a to vplyvom neopatrnosti pri športových činnostiach.

Vízie pre stredoškolákov

Vaše Ja sa nachádza pod takzvanými ľúbostnými hviezdami. Existuje veľký predpoklad, že aktuálny školský rok sa podpíše pod zamilovanosť. Skrátka, stretnete rezonančnú dušu. Paradoxom je, že možno ju objavíte v spolužiakovi, ktorého ste doteraz ignorovali. A ničím vás nezaujal. Popri romantických chvíľkach či prechádzkach nezabúdajte na učenie. Nelietajte až príliš v oblakoch. Zhoršené známky by sa „repasovali“ nesmierne ťažko.

Vízie pre vysokoškolákov

Energické, dynamické, pružné a úspešné – aj také budú nasledujúce mesiace. Vaše Ja sa nezastaví. To však vôbec nie je na škodu. Napokon, aktívny život potrebujete. Množstvo úloh alebo povinností vás neunaví. Práve naopak – každá zdarne zdolaná výzva vo vás prebudí chuť po ďalších a ďalších  métach. V prípade, že píšete dôležité práce, dbajte na to, aby ste používali najmä vlastný um – a nekopírovali už existujúce diela. 

 

Ryby (19.2. - 20.3.)

Všeobecne o malých a mladých Rybách

K malým Rybám treba pristupovať svojsky. A veľmi senzitívne. Stačí jeden nesprávny krok od dospelého jedinca - a zranená osôbka upadne a stratí iskru. Pomyselné Rybičky potrebujú pevnú, no zároveň láskavú a chápavú ruku – a to tak zo strany rodiča, ako i pedagóga. Ak ju majú, sú z nich mimoriadne šikovní žiaci. Učia sa ľahko a pružne. Prispôsobujú sa prostrediu, dodržiavajú disciplínu. Disponujú precíznym pozorovacím talentom. Radi pomáhajú druhým – treba však ustriehnuť, aby sa z nich nestal „fackovací panák“. „Muchou“ Rýb býva fantazírovanie a existovanie vo fiktívnych svetoch. Najmä v období puberty treba odsledovať, aby útočisko pred problémami nehľadali v návykových látkach, prípadne aby sa nezdržiavali po boku „pofidérnych“ ľudí. Ryby zvyknú klamať a prekrúcať súvislosti. Pomyselné deti vody sú hravé, spontánne, kreatívne. Oplývajú umeleckými danosťami. Ryby, ktoré končia školu, by si mali vyberať také odbory či sféry, ktoré súvisia s pomocou iným. Sú z nich kvalitní lekári, sestry, ošetrovateľky alebo opatrovateľky. Hodia sa k deťom, ale aj k starším ľuďom. Uplatniť sa môžu aj v umeleckých odvetviach. Niektoré Ryby – najmä tie, ktoré disponujú slobodomyšlienkarskym Ja – odchádzajú v dospelosti do cudziny.

Vízie pre deti na základnej škole

Otvára sa pred vami úspešný rok. A aj rok úsmevný. Dariť sa vám bude viac-menej vo všetkých predmetoch. Okrem toho zažijete veľa pekných a pozitívnych udalostí. Aj na poli školy, aj v rámci domácnosti či rodiny. To vás naplní spokojnosťou. A tiež presvedčením, že život je krásny. Jediné, čo treba odsledovať, a to najmä zo strany rodičov, je, aby ste si dôverovali. Nebojte sa manifestovať svoje kvality – máte ich neúrekom. Keď sa už teraz – v detstvom veku – naučíte „predávať“ svoje Ja, v dospelosti sa vám to vyplatí v podobe dokonalej sebaúcty. A aj faktu, že si vás okolie bude vážiť.

Vízie pre stredoškolákov

Nadchádzajúce mesiace môžu byť poznačené pasivitou a lenivosťou. Do ničoho sa vám nebude chcieť. Úloha duše však spočíva v prekonaní a preklenutí takzvanej mŕtvej energie. Skrátka, budete musieť „poraziť“ svoje pohodlné Ja a vyjsť z nezdravo komfortnej zóny. A to aktívnou silou. Robí sa to jednoducho. Ak sa vám napríklad nebude chcieť do výučbu, „nasilu“ uchopíte príslušnú knihu alebo učebnicu do rúk a pustíte sa do jej čítania. Ak by ste ostávali v stagnačných vibráciách, stane sa z vás „pecivál“. A životný zdar si odsuniete na periférie.

Vízie pre vysokoškolákov

Hviezdna „klenba“ varuje pred zbytočnými strachmi. V nasledujúcich mesiacoch ich môže byť požehnane. Budete ako pomyselné klbko obáv. Zmocní sa vás strach z toho, či zvládnete skúšky, či správne napíšete seminárky, či úspešne „doklepnete“ školu ako takú. Pomyselné strachové energie včas ustriehnite – aby vám neprerástli cez hlavu. Uvedomte si, že obavy sú len málokedy založené na pravde. Človeka zbytočne paralyzujú a demotivujú.

 

/Horoskop z môjho pera vyšiel v augustovom čísle časopisu Balans./