Viete, aká "kráľovná" či "kráľ" planét ovláda vaše Ja?

30.05.2023 07:20

Najrozšírenejším astrologickým učením je takzvaná západná astrológia. Vyvinula sa v Mezopotámii okolo roku 3000 pred Kristom. Tamojší ľudia radi pozorovali nebeskú klenbu - vnímali ju ako sídlo bohov. Z pohybu planét sa snažili predpovedať, čo čaká ich samotných i svet ako taký. Z niekoľko tisíc rokov starých záznamov sa môžeme dozvedieť napríklad to, že konjunkcia Jupitera s Venušou indikuje šťastlivé udalosti. Postupným vývojom sa zrodil klasický zodiak s popisom jednotlivých znamení. Svetlo sveta uzreli aj prvé horoskopy. V časoch, keď hralo prím kresťanstvo, astrológia musela ustúpiť. Opätovne vyšla z tieňa v období renesancie. Astrológovia boli súčasne aj astronómami - a mnohí z nich sa vyznali aj v alchýmii, mystike či medicíne. Po sedemnástom storočí nastal rozvoj prírodných vied. Ľudia zavrhli všetko, čo nieslo ezoterický punc, a uprednostňovali vedeckú prizmu. V ostatných desaťročiach spirituálne disciplíny vstávajú z popola. A zažívajú nevídaný boom.

Každé z 12 znamení zvieratníka je počas života koordinované inou dominantnou planétou. Poznáte tú svoju?

 

 

Baranov ovláda ohnivý Mars

Mars nemá mohutnú konštrukciu – je to druhá najmenšia planéta, a to hneď po Merkúre. I napriek tomu oplýva ohromnou vibračnou silou. Zrejme aj preto, že ju kedysi pomenovali po Marsovi, starorímskom bohu vojen. Spočiatku šlo o vládcu poľnohospodárstva; vojenský status získal až neskôr. Starogréckym ekvivalentom bol vládca Ares.

Mars zažíva tie najväčšie prašné búrky v celej slnečnej sústave. Odohrávajú sa na celej planéte a trvajú aj niekoľko mesiacov. Zrejme aj preto patria Barani – deti Marsu – k neoblomným jedincom, ktorí si vydobyjú všetko, po čom túžia. Patria do vejára takzvaných ohnivých jedincov. Disponujú akčnosťou a dynamikou, výzvy sú pre nich každodenným chlebíkom. Prašné búrky vznikajú viac-menej z ničoho nič. Spontánne. A rovnakí sú aj marcovo-apríloví ľudia. Ak ich niečo nadchne, chopia sa toho okamžite – bez váhania. Riziká sú pre nich neznámym či tabuizovaným pojmom. Neriešia minulosť ani budúcnosť – pozornosť orientujú do momentu „tu a teraz“.



Nad Býkmi a Váhami drží „záštitu“ Venuša

Venuša je druhá planéta slnečnej sústavy – smerom od Slnka. Po žeravej guli a po Mesiaci ide o najjasnejší objekt viditeľný zo Zeme. So Slnkom a Lunou patrí medzi jediné tri nebeské telesá, ktorých svetlo vrhá na našu rodnú planétu tiene viditeľné voľným okom. Venuša je podobná Zemi – aspoň čo sa týka veľkosti a skladby, a preto ju často nazývame sesterskou planétou.

 

Nebeský objekt lásky je kľúčovým planetárnym prvkom pre Býkov, zemských jedincov s pôžitkárskou dušou. Svojim zverencom prináša zväčša harmonickú a vyrovnanú povahu s trpezlivým osobnostným fluidom. Prajné city, romantiku a pevné rodinné zázemie potrebujú ako soľ, hoci o tom často nehovoria. Venuša sa u „roháčov“ podpisuje aj pod žiarlivosť. U niektorých je jemná a láskavá, lichotiaca polovičke, u iných môže nabrať katastrofálne rozmery.

Venuša prináša Býkom osobité čaro a svojský sexepíl.

 

Láskyplný planetárny útvar koordinuje nielen Býkov, ale aj Váhy. Venuša je planétou aktivity, a preto sú jedinci pod jej vplyvom činorodí, vášniví a citliví. Ich telá disponujú príťažlivosťou. Ide o živých, hravých, milujúcich, trochu frivolných a vynachádzavých jedincov. Niekedy i slobodomyšlienkarskych.

Planéta prináša svojim zverencom esteticky naladený, tvorivý, kreatívny a nápaditý um. Aj preto sa mnohé Váhy pohybujú v oblasti umenia či zveľaďovania ľudskej krásy.

 

 

Merkúr – nebeský „kráľ“ pre Blížencov a Panny

Merkúr je najmenšia planéta slnečnej sústavy. Oplýva kamenným a kráterovitým povrchom.

Planetárny útvar prináša májovo-júnovým jedincom neposednú a rozlietanú povahu, prahnúcu po vždy nových a nových vedomostiach. To preto sa o Blížencoch hovorí, že majú mrle v zadku. Na jednom mieste veru neobsedia. Nudný a pasívny život sa im bridí. Milujú rozhovory, debaty, dialógy. Dá sa povedať, že Blíženci patria do vejára najkomunikatívnejších ľudí.

Merkúr je malý, no vrtký – okolo Slnka behá ako divý. A rovnakí sú aj Blíženci. Chvíľu tu, chvíľa zasa tam. Ak by ich chcel niekto vlastniť alebo manipulovať, zdúchnu rýchlosťou blesku. Neznesú nátlak a škatuľkovanie. Nesmierne radi cestujú – spoznávajú inakosti sveta. Aj preto mnohí vzdušní jedinci opúšťajú rodisko a šťastie hľadajú v zahraničí.

Merkúr bdie aj nad Pannami. U augustovo-septembrových jedincov ovplyvňuje najmä myšlienky. To preto sa hlava zemských bytostí takmer nikdy nezastaví.

Vedci sa domnievajú, že v kráteroch na Merkúre sa nachádza ľad. Aj preto je považovaný za chladnú planétu. A rovnaké sú aj Panny. Hoci oplývajú silnou empatiou, patria do tímu rezervovaných ľudí, ktorí si svoje srdcia otvárajú neradi.

 

 

Račí život koordinuje Mesiac

Luna dohliada na Zem - veď je jej strážcom a ochrancom. A rovnakí sú aj Raci a Račice. Nad všetkým a každým potrebujú mať prehľad a dohľad. Navyše, sú radi, keď sa iní správajú výsostne podľa ich predstáv a noriem. Robia to však s dobrým úmyslom.

Mesiac je menný – chvíľu viditeľný a jagavý, chvíľu utajený a voľným okom nepostrehnuteľný, chvíľu polovičatý.  A presne takí sú aj Raci. Málokto sa v nich vyzná. Sú okamihy, keď pôsobia ako anjeli – pomáhajú, obetujú sa, disponujú silnou empatiou a humánnosťou. Vzápätí však nastávajú momenty, keď sa menia na pomyselných čertov – kričia, hysterčia, prikazujú a zakazujú.

Mesiac je aj planetárnym útvarom dávnoveku, teda minulosti. Každý kráter na ňom je spomienkou na meteorit, ktorý sa sem zrútil. A rovnako žijú aj Raci. Často sa vracajú k starým a zašlým témam.

 

 

Nad Levmi drží „stráž“ jagavé Slnko

Mohutná guľa je otcom nášho slnečného systému a okolitých planét. Dá sa povedať, že všetok život je závislý od Slnka a jeho blahodarnej energie. V astrologickej literatúre sa označuje špecifickým piktogramom - kruhom s jasným bodom uprostred. Ten nepredstavuje len našu jedinečnú existenciu uprostred kozmu, ale rovnako i naše ego – vlastné ja – uprostred sveta. To preto sú Levi a Levice energické, priebojné a zväčša aj zdravo sebavedomé bytosti. Slnko vyživuje – a rovnako oni sami vyživujú prostredie, a to nápadmi, ideami, tvorivým duchom, optimistickým vyžarovaním.

Slnko je odvážne, smelé, nebojácne. Nech sa deje čokoľvek, spoza horizontu vyjde za každých okolností. A presne takí sú aj júlovo-augustoví jedinci. Málokedy majú strachy a obavy. Ak niečo chcú, dosiahnu to, využívajúc pritom rôzne techniky a spôsoby.

Na strane druhej – Slnko posilňuje aj negatívnejšie rysy. Keďže do popredia kladie ego, Levi a Levice bývajú narcistickí, pyšní a radi sa predvádzajú.

 

 

Škorpióni a planéta podsvetia

Planéta Pluto je pomenovaná podľa starorímskeho boha podsvetia a smrti. Šlo o náprotivok ku gréckemu Hádovi. Vládca Pluto žil v hlbinách zeme a z jeho ríše sálali sírne výpary. Kráľovstvo strážil trojhlavý pes Kerberos. Majster bol bratom Jupitera a Neptúna; oni dvaja si rozdelili vládu nad oblohou a zemou, pričom Plutovi prenechali podsvetie. Pluto bol aj vládcom kovov a drahých kameňov – polodrahokamov.
Deti Pluta, ako sa Škorpiónom hovorí, majú počas života vždy čosi do činenia so smrťou. Buď im skoro odídu rodičia, sami prekonajú klinickú smrť, stanú sa pohrebníkmi, komunikujú s mŕtvymi, ako novinári píšu o tragických nehodách, poisťujú ľudí pred rizikom smrti, alebo sa Zubatej neskutočne boja – a z odchodu na druhý breh majú priam panický strach.
Pluto je planétou podvedomia a nevedomia. To preto patria vodné bytosti do spektra mimoriadne hĺbavých ľudí.
 

 

Strelcov sa „dotýka“ Jupiter

Planetárny prvok získal názov podľa starorímskeho boha hromov a bleskov. Chránil štáty, rodiny, domy i pohostinstvá.

Planéta je masívna – a rovnako masívny život vedú aj novembrovo-decembroví jedinci. Väčšina z nich je akčná, dynamická, explozívna, rozpínavá, túžiaca urobiť niečo megalomanské. Nosia v sebe presvedčenie, že na zemi sú preto, aby sa podpísali pod zrod mohutných projektov.

Jupiter je aj planétou šťastia. Strelci milujú pocit, keď svojou aktivitou vytvorili vše-šťastie – teda spokojnosť nielen pre vlastné ja, ale aj pre iných ľudí či svet.  

Na Jupiteri pravdepodobne vyčíňa dlhodobý hurikán. Nazýva sa aj veľká červená škvrna. Meria neuveriteľných 15-tisíc kilometrov. Mení svoju farbu – od ružovej až po tmavú tehlovú. Otáča sa proti smeru hodinových ručičiek. Aj Strelci sú takzvané hurikánové typy. Vedia sa rozčúliť, rozhnevať, chrliť pomyslenú lávu.

 

 

Kozorožcov „kormidluje“ Saturn

Saturn je planétou poriadku a organizácie. Aj preto sú jeho pomyselné deti - teda Kozorožci - zväčša poriadkumilovnými jedincami, ktorí si potrpia na presné rozvrhnutie času. Už ráno vedia, čo ich kedy čaká. Deň majú rozplánovaný na jednotlivé segmenty – a beda tomu, kto ich naruší. Patria do rodiny racionálne a pragmaticky zmýšľajúcich ľudí. Obvykle vyžarujú málo vrelosti, pôsobia neprístupne, odťažito a rezervovane.
Saturn je konvenčnou planétou. A takí sú aj Kozorožci. Spoliehajú sa na dogmy a stereotypy. Uprednostňujú rady starých materí. To, čo je novátorské, sa im bridí – na rozdiel od Vodnárov.
Vládca planéty – rímsky boh Saturn – bol kedysi kráľom zeme, plodín, úrody a roľníctva. Aj preto nájdeme mnohých Kozorožcov pracovať v odvetviach, ktoré sa „točia“ okolo hospodárstva.


Urán – „otec“ Vodnárov

S objavením Uránu sa časovo zhodovali tri veľké revolúcie – Francúzska revolúcia, americká vojna za nezávislosť a priemyselná revolúcia so svojimi kľúčovými vedeckými a technologickými zmenami. Zrejme aj preto sú Vodnári, deti Uránu, rebelanti, revolucionári, inovátori a majstri novátorských prístupov k životu. Broja proti dogmám a stereotypom.
Boh Urán bol voľnomyšlienkar, ktorý sa nenechal ničím a nikým spútavať. A takí sú aj Vodnári. Nadovšetko si ctia slobodu a nezávislosť. Aj preto mávajú problémy na citovej báze. Buď si dlhodobo nevedia nájsť spriaznenú dušu – pretože vnútri nich prebiehajú boje spojené s tým, či sa nechať, alebo nenechať „uväzniť“ v partnerstve, alebo – ak už ľúbostné spojivo majú, bývajú neverní, pretože ustavične hľadané niečo nové.
Boh Urán pôsobil chladne a odťažito – a rovnakí sú aj vzdušní jedinci, prívrženci predposledného znamenia zvieratníka. City neradi manifestujú – a to ani voči najbližším.

 

 

„Nuptónovské“ Ryby

Neptún je pomenovaný podľa starorímskeho boha morí. Šlo o obávaného vládcu. Hoci sa dokázal postarať o bezpečnú plavbu námorníkov, v prípade, že sa nahneval, rozvíril také vlny, že sa v nich lode i posádky stratili. Okrem manželky a syna mal i množstvo mileniek a nemanželských detí. Zrejme aj preto sa mnohé Ryby počas pozemskej púte potýkajú s viacerými vzťahmi, nenachádzajúc celostné uspokojenie.

More – ako kľúčový prvok boha Neptúna – je menlivé, pohyblivé, voľné, ľahké, splývavé. A takí sú aj februárovo-marcoví jedinci. Ťažko odhadovať ich reakcie.

Neptún je i planétou fantázie a rozprávok. Zrejme aj preto sú Ryby osobami, ktoré žijú s hlavou v oblakoch. Všetko si prikrášľujú alebo čačkajú. Jestvujú vo svojich vlastných svetov.

Modrá farba – taká typická pre planétu Neptún – je odtieňom mystiky, spirituality, duchovna.