Zdravá dúha. 7 farieb ovocia - a každá z nich priaznivo vplýva na iné časti tela

18.07.2020 07:48

Už od útleho veku nás učia, že denne treba zjesť minimálne 5 druhov ovocia či zeleniny. Telu poskytnú vitamíny a minerály, postarajú sa o imunitu a správne fungovanie jednotlivých orgánov. Jarno-letné obdobie je na zužitkúvanie darov prírody priam stvorené. Pripravili sme pre vás takzvaný dúhový jedálniček zdravia, ktorý pozostáva zo 7 plodín. Veď aj v dúhe ako takej možno obdivovať 7 rôznych farieb – červenú, oranžovú, žltú, zelenú, tyrkysovú, indigovú a fialovú.



*Sila „červeného zdravia“ – ukrýva sa v melóne

Melóny pestovali už pred takmer 4-tisíc rokmi. Prvé zmienky pochádzajú z Ázie. V Turecku či Grécku sa stali národnou maškrtou. Obsahujú až 90 percent vody, a preto ich má naše telo rado. Každým sústom dostávame do organizmu vitamín A, C, vitamíny skupiny B, zinok, draslík, železo, fosfor, vápnik i jód. V červenom melóne nájdeme hneď tri silné antioxidanty - lykopén, betakarotén a céčko. Bunky chránia pred nepriaznivými účinkami voľných radikálov.
Je všeobecne známe, že mohutná plodina čistí obličky - dôležitý párový orgán, ktorý filtruje krv. Počas melónovej sezóny si doprajte očistnú kúru. Z tela sa odplaví masa toxínov a škodlivín.
Červená pochúťka je vynikajúca na cievy - pomáha pri regulácii krvného tlaku, ochoreniach srdca, ale aj pri cukrovke 2. typu. Posilňuje imunitu. Melón má blahodarné účinky na pleť - je to zrejme najchutnejší a najlacnejší kozmetický prípravok, ktorý zabezpečí hydratáciu kože. Vysoký obsah vody v dužine vyživuje pokožku a odvádza z nej škodlivé látky. Šťavu z melónov môžete pridať aj do pleťových masiek.

*Sila „oranžového zdravia“ – ukrýva sa v marhuliach
Marhule patria do rodiny kôstkovíc. Človek ich spozná okamžite - majú drsnú pokožku - sfarbenú do oranžova, zo slnečnej strany až do červených odtieňov. Dužina je šťavnatá, voňavá a ľahko sa oddeľujúca od kôstky. Vo svete jestvuje okolo 40 odrôd marhúľ - líšia sa farebnosťou a veľkosťou. Ich pôvod je v ďalekej Číne. Vo všeobecnosti sa ovociu darí všade tam, kde je teplo. U nás ide o južné Slovensko. Obdobím marhúľ je leto.
Čo vzácne obsahujú? Rastlinné farbivo karotén, ktoré spolu s vitamínom C posilňuje imunitný systém. Práve karoténu vďačia marhule za svoju výnimočnú oranžovú farbu.
Ovocie pomáha metabolizmu, spaľuje tuky, zvyšuje celistvú vitalitu organizmu a blahodarne vplýva aj na pokožku, vlasy či nechty. V niektorých kultúrach je marhuľa známa ako ovocie dlhovekosti. Diskutabilná je konzumácia kostôk. Na jednej strane stoja ich milovníci, ktorí tvrdia, že pomáhajú pri liečbe nádorových ochorení. Oponenti majú v rukách iný argument - v kôstke sa vraj nachádzajú nebezpečné jedy.

*Sila „žltého zdravia“ – ukrýva sa v ananáse
Keď sa povie najobľúbenejšie exotické ovocie, väčšina z nás si predstaví ananás. Je to sladký vše-liek.
Obsahuje množstvo prospešných enzýmov, najmä bromelínu. Látky zlepšujú trávenie, no zároveň tlmia zápalové procesy v tele - aj v pevných častiach organizmu. Ak trpíte reumou, artritídou alebo dnou, ananás je to správnou voľbou.
Voňavá plodina urýchľuje spaľovanie a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje a zmierňuje opuchy. Osvedčila sa v boji proti nadváhe - je súčasťou mnohých diétnych programov. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Chráni pred parazitmi a inými "nepriateľmi", ktorí v tele nemajú čo robiť. Riedi hlieny, znižuje riziko vzniku trombózy, mierni všetky bolesti.
Ananás obsahuje biotín, ktorý má priaznivý účinok na kožu, vlasy a nechty. Ak ich chcete mať zdravé, počas piatich týždňov si každý deň doprajte misku čerstvého ananásu alebo pohár ovocnej šťavy. Pravidelná konzumácia prispieva k rýchlejšiemu rastu vlasov i nechtov. Z ananásu sa dá pripraviť aj účinná domáca kozmetika.

*Sila „zeleného zdravia“ – ukrýva sa v jablku
Jabloň je najstaršou kultúrnou rastlinou, patriacou do čeľade ružokvetých. Pravdepodobne mutáciou a krížením divo rastúcich druhov vznikli prvé jedlé odrody s veľkými plodmi. Už naši predkovia vravievali, že tri jabĺčka denne - jedno ráno, jedno na obed a posledné pred spaním - zvyšujú celkovú vitalitu organizmu, a teda aj dlhovekosť. V chutných plodoch je množstvo draslíka, horčíka, vápnika, ale aj kyseliny listovej, céčka, áčka či béčkových vitamínov. Nechýba pektín a rad antioxidantov. Vitamín C udržuje v kondícii imunitný systém a stará sa o zdravé srdce. Pravidelnou konzumáciou jabĺk sa v tele znižuje hladina škodlivého cholesterolu. Ovocie blahodarne vplýva na pečeň aj žlčník. Sťahuje kyselinu, a tak pomáha pri refluxoch. Povzbudzuje peristaltiku čriev a znižuje hmotnosť. Chrumkavé plody sa osvedčili aj v boji proti dne alebo reume. Dezinfikujú ústnu dutinu a čistia chrup. Znižujú horúčku a mozog chránia pred Parkinsonom alebo Alzheimerom.
Zaujímavosťou je, že na svete existuje viac než 7000 odrôd jabĺk.

*Sila „modrého zdravia“ – ukrýva sa v čučoriedkach
Čučoriedky sú k dispozícii po celý rok - či už čerstvé, alebo mrazené. Toto maličké ovocie možno použiť do šalátov, pri pečení alebo príprave smoothies. Nenechajte sa ich veľkosťou zmiasť; čučoriedky sú plné antioxidantov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Pomôžu vám posilniť imunitný systém a znížiť hladinu cholesterolu. Priaznivo pôsobia na činnosť srdca, povzbudzujú mozog a bojujú proti civilizačným ochoreniam.
Čučoriedky sú nápomocné aj pri chudnutí. Výskumy ukázali súvislosť medzi stravou bohatou na čučoriedky a stratou brušného tuku. Zistilo sa, že antioxidanty v drobnom ovocí môžu zmeniť spôsob, akým telo ukladá a spracúva cukor.

*Sila „indigového zdravia“ – ukrýva sa v slivkách
Prvé sadenice priviezol na naše územie panovník Karol IV. Práve preto vznikol aj nárečový názov "karlátka". Slivky nechýbajú v žiadnom ovocnom sade. Niet sa čo čudovať - chutia priam božsky a majú silné uzdravujúce účinky.
Plodiny obsahujú množstvo minerálov, ale aj hojnú dávku vitamínov skupiny B. Tento komplex prospieva srdcu, ako aj mozgu, vlasom, nechtom či pokožke. Kombinácia vápnika a fosforu posilňuje kosti. Doprajte si každý deň za hrsť slivák - čerstvých alebo sušených - a výsledok bude prekvapujúci: podľa vedcov dôjde k očividnému spevneniu kostnej hmoty.
V slivkách nechýba ani vitamín A, ktorý milujú naše oči. Éčko sa zas postará o antioxidačné procesy.
Fialové plodiny napomáhajú zdravému tráveniu, detoxikujú organizmus, eliminujú vyčerpanosť a psychickú únavu, harmonizujú obličkový systém aj pečeň, upravujú krv. Zbožňujú ich aj tí ľudia, ktorých sužuje zápcha - slivky namočené vo vlažnej vode sú zrejme najúčinnejším preháňadlom. Plodiny tvoria súčasť diétnych kúr, pretože odbúravajú škodlivý tuk.

*Sila „fialového zdravia“ – ukrýva sa vo višniach a čerešniach
O uzdravujúcich účinkoch šťavnatých plodov vedeli i starí Rimania, ktorí ich jedli, doslova, na kilá. Poznáme asi 500 čerešňových odrôd. Ich kyslejšími sestrami sú višne.
Čerešne aj višne ukrývajú spektrum vitamínov a minerálov. Nechýba draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, železo, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B.
Letné plody majú širokospektrálne liečivé využitie. Čistia organizmus a zbavujú ho škodlivín a usadenín. Tým pádom sa osvedčili v boji proti nadbytočným kilogramom. Ak si chutné a šťavnaté ovocie doprajete každý deň, úbytok na váhe sa určite dostaví.
Plodiny priaznivo vplývajú na kosti, čistia obličkový trakt, miluje ich aj naše srdce. Omladzujú a skrášľujú pleť. Zvyšujú obranyschopnosť organizmu a znižujú horúčku. Tlmia svalové kŕče a priam zázračným spôsobom upravujú činnosť štítnej žľazy.
Zohriate vrecko z prírodného materiálu, v ktorom sa nachádzajú kôstky, pomáha pri bolestiach brucha a uší.
A na záver zaujímavosť. Na jednom čerešňovom alebo višňovom strome je toľko plodov, že by ste z nich upiekli 70 šťavnatých koláčov.

 

 

Zdroj obrázkov: pixnio